Újság a jövőből

2010. 01. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A dél-koreai székhelyű vállalat e-papírja 25×40 centiméteres, ami nagyjából megfelel egy 19 hüvelykes kijelzőnek, így megközelíti a hagyományos újságpapírok méretét. Igazi áttörés, hogy a mindössze 0,3 milliméter vastag megjelenítőfelületet az eddig elterjedt üveg helyett egy speciális fém fóliából készítették. Így kifejezetten rugalmas és hajlékony, vagyis a hagyományos újságok, magazinok olvasási élményével tudja megajándékozni a felhasználókat. Persze papírcsákót azért nem kell hajtogatni belőle.

A technológia mindemellett igen jó képminőséget biztosít, és mivel nem bocsát ki saját fényt, kevésbé veszi igénybe a szemet, mint például egy hagyományos monitor. Az eszköz rendkívül takarékos, csak a képváltáshoz igényel energiát, így az akkumulátorok nagyon sokáig bírják. Ami a méretet illeti, ez a "képernyő" az eddigi legnagyobb területű e-papír a világon. A fejlesztők bíznak benne, hogy termékük kiválthatja majd a hagyományos újságpapírt, aminek egyebek mellett környezetvédelmi okai is vannak. Egy tonna újságpapír előállításához minimum 12 fát kell kivágni - a New York Times vasárnapi kiadásának kinyomtatása konkrétan 75 000 fa életét követeli.

Az elektronikus újságok a képek, hírek, cikkek mellett akár videókat is megjeleníthetnek majd. Meglehetősen strapabíróknak szánják őket, a tervek szerint egy-egy ilyen e-papír hosszú évekig szállatja majd a friss híreket. Óriási előny az is, hogy nincs nyomdai- és terjesztési költség sem.

- Markovics József -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top