Hívás a távolból

2009. 09. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon, idén februárban, Belgrádban, a Fórum elnöke egy új fajta átverésre hívta fel a jelenlévők figyelmét. A lényege, hogy egy nem fogadott hívás jelenik meg a kijelzőn valamilyen ismeretlen, külföldi számról, az is előfordul, hogy anélkül, hogy ténylegesen megcsörrenne a telefon. Ha a következő előhívókkal, akkor semmiképp nem szabad visszahívni: +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394..., persze ha ismerjük a számot, és tudjuk ki keresett minket, akkor igen.

Marija Kusity, az említett Fórum elnöke, által említett esetben a mobil tulajdonosa visszahívta a számot, és több mint 2 ezer eurós költsége keletkezett, mivel ha felhívjuk a számot, mi magunk nem tudjuk megszakítani a kapcsolatot. A Belügyminisztérium állítása szerint már nálunk is történt néhány eset, ezért nem árt résen lenni.

Egy másik ilyen jellegű kalóztelefonszám a +4478… kezdetű, melyre szintén az vonatkozik, hogy nem szabad visszahívni, illetve felvenni, ha ilyen számról keresnek, mivel akár 20 ezer forintnak is búcsút inthetünk egy-egy ilyen alkalommal. Jellemzően egyébként néhány csörgés után lerakják, és leginkább estefelé jelentkeznek. Óvatosnak kell tehát lenni, és furcsa, ismeretlen számokat nem szabad felvenni, vagy visszahívni.

Egy másik átverés az időnként az msn alján, illetve egyéb oldalakon megjelenő, IQ teszt. Miután megválaszolja az ember a kérdéseket a telefonszámot fogja kérni, hogy az eredmény kipostázhassa. Persze ez csak átverés, semmiféle eredményről szó sincs, viszont azonnal levon a telefonodról 1080 forintot, amint megadod a számod. Ez még nem is lenne annyira vészes veszteség, viszont ezt heti rendszerességgel megismétlik majd, addig, amíg ki nem lépsz a „klubból”, mely természetesen szinte lehetetlen.

Modern világunkban tehát számtalan lehetőségük van a csalóknak, hogy némi pénzt sajtoljanak ki belőlünk. Ám kellő körültekintéssel elejét vehetjük az ilyesmiknek. Régóta ismeretes, hogy a bankszámlára, a mindenféle pin-kódokra nagyon kell vigyázni, és senkinek nem kiadni, ám most már ez vonatkozik a mobilszámokra is.

Képek forrása: flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top