Hogy tanuljunk nyelveket?

2009. 06. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem tudom ajánlani azokat a „bombabiztos” tanfolyamokat, könyveket, amelyek 2 hét alatt bármit is garantálnak, a nyelvtanulás általában ülő foglalkozás….

Tehát, induljunk neki! ▪ Talán a legfontosabb, az AKARAT. Biztos észrevettük már magunkon, ha valamit nem akarunk, az valahogy soha nem úgy sikerül, mint ahogy annak kellene, vagy nem olyan, vagy lekésik valamiről, vagy…A tanulásnál ez fokozottan így van. Az agyunkat rá kell venni arra, hogy dolgozzon. Minden nap ezt teszi, soha nem áll le – leszámítva ugye azokat akik… - de ez egy új feladat, akarni kell! Valamilyen ösztönzés kell a tanuláshoz. ▪ Nagyon fontos az, hogy elhiggyük azt, hogy meg tudjuk tanulni azt a nyelvet. ▪ A nyelv szeretete és a terület, ahol a nyelvet beszélik, annak kultúrájának megbecsülése. Természetesen minden nyelvet meg lehet tanulni alapvető szinten, de a nyelv magas fokú alkalmazásához mindenféleképpen kell annak a kultúrának a szeretete. Egy bizonyos szint után elengedhetetlen a tanult nyelven írott újságok, könyvek olvasása, filmek nézése.   ▪ A türelem és a kitartás. A tanuláshoz mindkettő elengedhetetlen. ▪ Végül, de nem utolsósorban: idő. Nyelvet naponta kell tanulni, legalább napi fél órát.

Most akkor nézzük, mit is tartalmaz az a módszer, amit javasolni szeretnék.

1, szó és kifejezések tanulása; A rendszer egy bizonyos matematikai sémára épül, mégpedig; vegyünk egy heti tanulást, az egyszerűség kedvéért kezdjük Hétfővel: 

Hétfő: X szó és/vagy kifejezés megtanulása (az hogy mennyi az X számokban az a tanulótól függ, de általában véve annyi, amelyet a tanuló kényelmesen meg tud tanulni úgy, hogy még pár óra elteltével is emlékezzen a 80 százalékára). Legyen ez esetünkben mondjuk 20 szó, – 20%, megmarad 16.

Kedd: X + annyi szó és/vagy kifejezés, amennyit még hozzá tudunk tenni, úgy, hogy még mindig ne legyen rosszabb a 20%-os „felejtési arány”. Ezt a plusz mennyiséget nevezzük P-nek. Tehát 20 + 5 = 25 szó, de elfelejtünk belőle, marad 20 szó

Szerda: Az előző két nap ismétlése és még (x + p) +p. Az értelmezhetőség kedvéért 20+5+5 = 30 Ennek várt eredménye 24 szó lesz.

Csütörtök: a tanulás első fázisában itt egy kicsit lepihenünk és annyit tanulunk, mint Szerdán, később a szavakat itt felemelhetjük akár 2 P-re! ( X+P) + 2P. Az elején legyünk óvatosak, ez akkor tehát (X+P)+P azaz gyakorlatilag a felejtéssel együtt 24 szó, és még kényelmesek is vagyunk.

Péntek: az egész heti anyag és még a csütörtöki mennyiség, plusz P, tehát (X+P) +2P, (haladóknál (X+P) +3 esetleg 4 P ) tehát 35 szó , gyakorlatilag 28 szó

Szombaton: az egész heti anyag ismétlése

Vasárnap: csak a szorgalmasok vegyék kezükbe a könyvet!

A következő héten ugyanígy, minden nap emelve a tanulandó mennyiséget. Tapasztalatom szerint a módszert használva hamar el lehet jutni a napi 100 -120 szó megtanulásához, más kérdés, hogy van-e értelme… A szavakat hangosan mondjuk ki, mindegy melyik nyelvjárást használjuk ;-) Nézzük, mit értünk el az első héten! Kényelmesen megtanultunk 112 szót vagy kifejezést. Összehasonlításképpen: Egy átlag angol a mindennapi életben 500 szót használ, más kérdés, hogy 5000 szót ismer! Arany János 60 000 szót használt.

2, Nyelvtan tanulása Általános érvényű tanácsokat nehéz adni, egyes nyelvek nyelvtana bonyolult – mandarin, kínai, arab, magyar- mások igen egyszerűek, pl. angol, indonéz. A könnyebb nyelveknél mindenképpen segít a nyelvtan táblázatos rendszerbe illesztése, de keressünk alapmondatokat, amelyek irányítanak.

3, Beszédkészség, Tanuljuk a szavakat hangosan, illetve próbáljunk egyszerű mondatokat megtanulni, azt hangosan kimondani. Eleinte nagyon nehéz lesz, később egyre jobban fog az menni. Nézzünk a TV-ben idegen nyelvű adásokat, hallgassunk idegen nyelvű rádiót, és ha már használni tudunk legalább 800 szót és a nyelvtan alapjait, menjünk ki a nyelvterületre, vagy nyelvi klubba.

 

Végül, de nem utolsó sorban egy nyelvtanár sem árthat ….

- Honthy Gábor -     



Szerző

donna.hu



Scroll to Top