Hogyan alakulnak ki a frontok?

2009. 01. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Biztosan te is érezted már, hogy időjárás változásnál rosszabb  a hangulatod, a közérzeted, tompább, nyomotabb vagy. Nos, ez nem másnak köszönhető, mint a frontoknak. A kutyák, macskák, békák, és más állatok is megérzik a változó időjárás közeledtét. De hogy mik is pontosan a frontok? Milyen fajtái vannak? Hogyan hatnak szervezetünkre? Hogyan enyhíthetünk az érzékenységen? Sorozatunkban ennek jártunk utána!

Először is tisztázzuk, mit értünk időjárási front alatt!

Időjárási front

A front nem más, mint érintkezés, egy keveredési felület meleg és hideg levegő határán. Egy légköri képződmény, mely mentén a légkör állapotát meghatározó különböző meteorológiai elemek rövid idő alatt, egyszerre és nagymértékben változnak. Hidegfront, melegfront, kettős fronthatás

Hidegfront akkor van, amikor a meleg levegő helyére hideg érkezik, melegfrontnál pedig éppen a meleg érkezik hideg levegő helyett. A hideg levegő gyorsabban mozog, így egyre nagyobb területet foglal el a ciklonban. A melegfrontot utoléri a hideg, a meleg felzárkózik, így okklúziós (más néven záródott) front keletkezik. Ilyenkor beszélünk vegyes, vagyis kettős frontról (a hideg- és melegfront együtt lép fel).

Mennyire jelezhető előre egy front?

A frontvonulást radar- és műholdképen jól nyomon lehet követni. Ezen kívül számítógépes előrejelzési modellek segítségével is nagy biztonsággal előre jelezhető.

Hogyan hat szervezetünkre a hidegfront?

Frontátvonuláskor a meteorológiai elemekben végbemenő nagymértékű és gyors változások alkalmazkodásra késztetik és hatnak az élő szervezetre. Az alkalmazkodási reakció neurohumorális rendszer útján történik, a rendszer működésének fokmérője pedig a vegetatív idegrendszer. A vizsgálatoknál a kutatók megállapították, hidegfrontnál a vegetatív idegrendszer, egyensúlyi állapotból sympatikus irányba tolódik el.

Hogyan hat a melegfront szervezetünkre?

Melegfront esetében a vegetatív idegrendszer parasympatikus irányba tolódik. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hideg- és melegfrontoknak vannak fajtái, melyek hatásai nem egyértelműek, együttesen is jelentkezhetnek!

Kapcsolód anyagok:

$$2484$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top