Hogyan előzzük meg a diabéteszt?

2010. 11. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az orvosok és egészségügyi szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen veszélyes is a cukorbetegség és igyekeznünk kell megelőzni a kialakulását. De arról már keveset lehet tudni, hogy melyek ezek a kockázati tényezők, mikor érdemes megnézetni a vércukorszintünket, és mik azok a jelek, melyek esetén érdemes háziorvost felkeresni, hogy megelőzzük a bajt.

A diabéteszre való hajlamnak vannak különböző jelei. Amerikai szakértők egy listát állítottak össze, melyből ha legalább 4 elem igaz Önre, érdemes meglátogatni az orvosát, hogy elejét vegyék az esetleges megbetegedésnek. De mik is ezek a jelek?

1.    Volt terhességi diabétesze. 2.    Ha túlsúlyos, ill. főként ha a túlsúly a has környékére koncentrálódik. 3.    A családjában már fordult elő cukorbetegség. 4.    Ha nagyobb súlyú babája született (4 – 4,5 kg felett). 5.    Tartósan magas a vérnyomása (130/58 Hgmm vagy magasabb). 6.    Ha szenvedett policisztás ovárium-szindrómában. 7.    Nem végez testmozgást legalább heti egy alkalommal.

Mikor van szükség vércukorszint-mérésre?

45 éves kor alatt, ha valamely tüneteket észleltük magunkon, érdemes egyből orvoshoz fordulni, vagy egy közeli patikában megcsináltatni az éhgyomri vércukorszint-mérést. De akkor is érdemes legalább egy-kétévente megméretni, ha semelyik tünetet nem észleljük magunkon. A cukorbetegség és szövődményeinek kockázata 45 év felett nő, úgyhogy az orvosok azt ajánlják, hogy minél sűrűbben, legalább évente vagy félévente nézessük meg a vércukorszintünket. Milyen értékek esetén valószínűsíthető, hogy hajlamos vagyok a diabétesz-re?

Ha az alábbi öt érték közül három igaz Önre, akkor érdemes megreformálni az étrendjét és konzultálni egy orvossal:

1.    80cm-nél nagyobb derékbőség esetén. 2.    Ha a vér triglicerid-szintje 150mg/ dL vagy annál magasabb. 3.    Ha a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszintje alacsonyabb mint 50 mg/dl. 4.    Ha a vérnyomása tartósan 130/58 Hgmm felett marad ( magas vérnyomás esetén a gyógyszeres kezelés ellenére is). 5.    Az éhgyomorral végzett vércukorszint 100mg/dL vagy annál magasabb.

Ha észleljük magunkon a fenti tüneteket, nem szabad pánikba esnünk. Mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat, aki laborvizsgálattal meg tudja pontosan állapítani, hogy van-e valamilyen problémánk. Addig is igyekezzünk legalább évente (lehet persze sűrűbben is) eljárni vércukorszint-mérésre, hogy még a probléma kialakulása előtt észlelhessük az esetleges gondokat. Ha pedig egy-két eredményünk nem megfelelő, igyekeznünk kell úgy megreformálni az életünket, hogy minél kisebb esélyt adjunk a cukorbetegség kialakulásának.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top