Hogyan mentsünk meg egy halálra ítélt házasságot?

2010. 09. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Dolgozni kell azon, hogy egy házasság jól működjön. A sikeres házasság egyik alappillére az elkötelezettség. Mikor mindkét fél elkötelezett a kapcsolatot illetően, egyfajta csapattá lesz a házasság, mely így már képes szembenézni a problémákkal. Ha nehézségek merülnek fel, már nem olyan egyszerű fenntartani az odaadást. Ám sokszor az mutatja a különbséget egy bukott ill. sikeres házasság között, hogy hogyan látjuk azt.  Íme, néhány tanács ahhoz, hogy olyan legyen a házasságunk, mely átvészeli a nehéz időket is.

Mentsük meg a bukott házasságunkat! De hogyan?

- Igazítsd a hozzáállásodat a házasság intézményéhez, ha azt akarod, hogy sikeres legyen! A sikeres házasság titka az, ha mindkét fél elkötelezett. Ha bármelyik fél elfogadja annak a lehetőségét, hogy esetleg tönkremegy a kapcsolat, akkor ez valóban megtörténhet. Légy odaadó és hajlandó küzdeni azért, hogy sikeres legyen.

- Hozz áldozatokat, ha kell, a házasság működése érdekében. A házasság adok-kapokból áll. Ha mindkét partner megadja a másiknak a szeretetet és törődést, akkor harmonikus kapcsolat elé néztek. Ahelyett, hogy azon lennél, hogy a saját igényeidet kielégítsd, próbálj meg inkább a párodra figyelni. Így gondoskodtok majd egymásról.

- Megfelelően kell lekommunikálni az érzéseket. Mikor vannak bizonyos érzéseid vagy foglalkoztat valami, az a legjobb, ha megosztod a pároddal és megbeszélitek. Ne hagyd, hogy a gondok csak gyűljenek, majd lassan felemésszenek. Ha egyszer valamit meg kell beszélni, vitassátok meg inkább, minthogy csak rosszabbra forduljon a helyzet. Ha nem mondjuk ki a negatív érzéseket, csak keseredetté válunk. A keserűség méreg, mely tönkretehet bármilyen kapcsolatot, tehát azt mindenáron el kell kerülni.

- Hallgasd meg a párod, mikor szeretne megosztani veled valamit. Figyelj rá, ahelyett, hogy azonnal reagálnál. Ezt gyakorolni kell, de tényleg működik és megéri.

- Bízz a párodban, és te is legyél megbízható. A bizalom a kapcsolat egyik alapeleme. Ha felmerül a bizalmatlanság kis szikrája is, már nincs az a nyugalom és nem érzitek, hogy igazán partnerek lennétek. Törekedj arra, hogy olyan emberré válj, akiben érdemes megbízni és meg is lehet, és reméld, hogy a párod is hasonlóképpen vélekedik erről.

- Ha leküzdhetetlennek tűnnek a problémák, kérj segítséget! Ha túl komolynak bizonyul a probléma, még mindig ott van a szándék és az elköteleződés, csak nyerhetsz azzal, ha külső segítséget veszel igénybe. Hasznos lehet egy külső szemlélő tanácsát, véleményét kikérni a házasságoddal kapcsolatban. De akár szakértőhöz, házassági tanácsadóhoz vagy párterapeutához is fordulhatsz bármilyen problémával. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top