Hogyan őrizzük meg gyermekeink fogainak egészségét?

2010. 10. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyermek szájának és fogainak egészsége legalább olyan fontos, mint a jó fizikai állapot. Mégis milyen korán kezdjük el vinni gyermekünket fogászatra és hogyan óvjuk a tejfogakat? Íme, néhány gyakorlatias fogászati tanács otthonra:

Dr. Laurel Linetsky,  Kanada egyik legelismertebb fogásza a következő jó tanácsokat ajánlja:

"A fogorvostól való félelem generációról generációra öröklődik, hogy úgy mondjam, pedig egyáltalán nem kellene, hogy ez ijesztő legyen."

Egyes hazai vélemények szerint a gyermek egy éves kora körül már érdemes megnézetni a fogacskákat egy szakemberrel. Dr. Linetsky viszont az első látogatást a gyermek 3 éves korára tolja ki, mivel akkor már kint vannak az első tejfogak, viszont már hozzá lehet szoktatni a fogorvossal való együttműködéshez a kicsit és nem éri akkora traumaként a gyereket az idegen – és kicsit ijesztő - környezet. "A különféle fogorvosi szövetségek azt javasolják, hogy 6-7 éves kora körül vigyük a gyerekeket a fogorvoshoz, mikor már a tejfogak teljesen kinőttek. Erre azért van szükség, hogy egy pillantást tudjunk vetni a fogak állapotára és időben tanácsot tudjunk adni a szülőknek a fogápolással kapcsolatban."

Amint kibújik az első fog, Linetsky azt ajánlja, hogy vizes ruhával tisztítsuk azt. Amint a zápfogak kinőnek, már használhatunk fogkefét. A kefe legyen csak vizes, nem feltétlenül kell fogkrémet tenni rá.

Ha a kisfiunk vagy kislányunk maga akarja mosni a fogát, csak tegye! De azért győződjünk meg róla, hogy alapos volt-e, vagy inkább mossuk meg mi magunk is.

Ami a fogkrémet illeti, 5-6 éves korukig ne használtassunk fluoridtartalmú fogkrémet gyerekeinkkel. "Mikor már látjuk, hogy gyermekünk képes azt kiköpni a mosdóba, nyugodtan használhatja. Hisz nem akarjuk, hogy lenyelje, napi szinten ez túl sok fogkrémet jelentene. Találjuk meg az egyensúlyt a fluoridos és fluoridmentes fogkrém között."

Ami a fogkefét illeti, már temérdek fajta létezik, a manuálistól az elektromosig. A lényeg, hogy rászoktassuk gyermekeinket a fogmosásra és megszerettessük velük, az pedig mindegy, hogy ez milyen áron, milyen fogkefével történik.

Ha a gyerek már elég idős hozzá, akkor a cukormentes rágógumi is hasznos lehet, főleg, mivel általában nem mossák napi 3-szor a fogukat a gyerekek. "A rágógumi stimulálja a nyáltermelést és tisztítja a fogakat, így azt javasoljuk a szülőknek, hogy adjanak egyet gyerekeiknek reggeli, ebéd és vacsora után.” – mondja a szakorvos. A rágógumi esetében viszont nagyon fontos, hogy a csemete már elég nagy legyen ahhoz, hogy rendeltetésszerűen tudja rágni, és nehogy lenyelje, sőt félrenyelje azt! Kisgyermekeknek, pláne babáknak semmiképp se adjuk, a fulladásveszély miatt!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top