Hogyan tanítsuk meg gyermekünket a hálára?

2011. 05. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden szülő tudja, hogy a gyermekeknek nem könnyű megtanítani azt a szót, hogy köszönöm, de még nehezebb megtanítani, hogy mi is az a hála. Íme néhány tipp a Hofstra Egyetem gyermekpszichológusától, Jeffrey Froh-tól.

3 és 7 éves kor között:

Ha minden este lefekvés előtt megkérdezzük a csemeténket, hogy mi tetszett neki az adott napban, akkor észrevétlenül is pozitív hozzáállásra neveljük és bár még túl fiatal hozzá, hogy felfogja a hála fogalmát, a jó dolgok értékelésének megtanítása és a pozitív szellem jó táptalaj a hála megismeréséhez.

8 és 10 éves kor között:

Ebben a korban kezdik a gyerekek megérteni az érzelmi kapcsolatokat. Sokat segít, ha egyértelműsítünk a gyerek számára bizonyos gesztusokat. Például hívjuk fel a  figyelmét, hogy milyen kedves volt a nagymamájától, hogy rászánta az időt és az energiát, hogy süteményt süssön az ő születésnapjára. Így a csemeténk számára egyértelművé válik, hogy a nagymama törődik vele, és megérti, hogy ez kedves dolog.

11-13 éves kor között:

Ilyenkor a gyermek kreativitására érdemes hagyatkozni. Adjuk neki kölcsön a fényképezőgépünket vagy a telefonunkat, hogy fotózzon le dolgokat, majd készítsünk vele közösen kollázst vagy posztert a falára. Az ez és ehhez hasonló közös programok Dr. Froh kutatásai szerint hálát váltanak ki a gyermekekből és segítenek, hogy a kamaszkor eleje ne legyen annyira drámai, mint egyébként.

14 éves kor felett:

Ilyenkor a hála már nem ismeretlen érzés a gyermek számára, de érdemes leülni vele és együtt filmet nézni a témában, vagy olyan olvasmányokat ajánlani neki, amik a háláról szólnak. Így önállóan is megtapasztalhatja ezt az érzést és megértheti a súlyát. Fontos, hogy ne erőltessük túl a dolgot, nem szabad folyton kergetnünk a gyermeket, hogy mindenképpen nézze meg velünk például az adott filmet. Teremtsünk olyan körülményeket, amik közel állnak az életkorához. Szerezzünk be olyan filmet vagy könyvet, ami népszerű a korosztályában, készítsünk közösen rágcsálnivalókat hozzá és beszélgessünk a csemeténkkel, akár a film közben is. Ez nagyon jó gyakorlat és érdemes rendszeresen megismételni, így elmélyülhet a kapcsolatunk is és csemeténk sem érzi majd azt, hogy nem törődünk vele eléggé.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top