Finomhangolás - kranioszakrális terápiával

2011. 05. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kranio… mi? Te is megakadtál a szó felénél? Elsőre én is, de megnyugtatlak, úgy ötödik-hatodik nekifutásra már ki is fogod tudni mondani! Ha pedig túl vagy a nyelvtörő sokkon, azt is elárulom, hogy egy végtelenül gyengéd, a szervezet öngyógyító képességét fokozó módszer nevét tanultad meg.

Jómagam alig néhány hete szembesültem a terápia létezésével, mikor is thai lábmasszázson jártam Márton Ibolyánál: a kezembe csúsztatott névjegykártyáján láttam meg a szót, azonnal megakadt rajta a szemem. Meg is beszéltük, akkor ezt is kipróbálom.

Nem is mentem felkészületlenül, utánajártam a dolognak, olvastam, hogy a módszert a '30-as években Dr. William Garner Sutherland dolgozta ki, majd John E. Upledger tökéletesítette. Alapja, hogy az agyi gerincvelői folyadéknak van egy meghatározott pulzálása, aminek ha felborul az egyensúlya, akkor lelki és fizikai panaszok léphetnek fel. A kranioszakrális kezelés során ezt a pulzálást állítják helyre a koponyacsontok nagyon finom mozdulatokból álló masszázsával. Világos, nem? Valahogy nem fért bele a fejembe…

Mint kiderült, a kezelés során nem csak a fejre koncentrál a terapeuta, hanem az egész testre, figyelve a gerincvelő-folyadék pulzálását, a megfelelő gyengéd fogással korrigálva azt. Végül jön a fej, de el kell rugaszkodni a masszázsról alkotott képeinktől, inkább úgy tűnt, hogy most így tartja kezében a koponyám, most a halántékom simogatja, most meg energiát közvetít. Mindeközben egyre inkább úgy éreztem, mintha valami víznél sűrűbb folyadék felszínén lebegnék, és az egymást kergető kusza gondolatok is ritkultak, egy-egy hosszú pillanatra teljes csend költözött a helyükre. Kicsit nehéz is volt magamhoz térni, a kezelés közben rám terített takarót magamon álmosan-fázósan összehúzva beszélgettünk Ibolyával a kranioszakrális terápiáról.

Kinek ajánlanád a kranioszakrális kezelést, milyen problémákra?

Szemléletesen fogalmazva, azt mondom, hogy az amputált végtag nem nő vissza tőle, de bármilyen olyan esetben sikeresen alkalmazható, mikor az immunrendszer erősítésére van szükség. Maradva az eltávolított végtag példájánál, ilyen esetben abban segíthet, hogy a szervezet feldolgozza ezt a traumát, és a lehetőségekhez képest egészséges maradjon.

Különösen a gyermeket váróknak szoktam jó szívvel ajánlani. Az egy dolog, hogy valaki szeretne már babát, ám a testben ilyenkor rengeteg változás megy végbe. Ezek elfogadását segíti a kranio, nem csak fizikai szinten, de tudatilag is, összehangolja a magzatot az anyával.

Egyébként, ha úgy érezzük, nincs semmilyen problémánk, évente egyszer akkor is érdemes elmenni egy kezelésre, még harmonikusabbá tesz minket.

Van bármilyen ellenjavallat?

Tulajdonképpen nem igazán, minthogy a terápia során a szervezet a saját energiáját használja, tehát nincs mellékhatása. Semmilyen külső behatás nem ér minket a kranio során. Sokat gondolkodtam rajta, hogy is magyarázhatnám a hatásmechanizmusát. A legjobban talán úgy, hogy olyan, mint egy bot, támaszték, amire rádőlök, abban segít, hogy feszültségmentes legyen a test.

Amennyiben valaki nem tud a hátán feküdni, például mert gyermeket vár, vagy valamilyen hátproblémája van, akkor is jöhet kezelésre, ilyenkor oldalfekvésben szoktam kezelni.

Említetted, hogy ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat, akkor te évente egy alkalmat ajánlasz. Gond esetén milyen gyakorisággal alkalmazható?

Ha valakinek nagyon nagy problémája van, akkor lehet sűrűn is. Esettől függ, naponta, hetente, kéthetente.

Meg lehet azt mondani, hogy körülbelül mennyi idő múlva érezhető a hatás?

Van, akinél nagyon hamar, a kezelés után azonnal, vagy 2-3 nap múlva, esetleg 1-2 hét elteltével. Néha az is előfordul, hogy a test nehezebben oldja fel a gátjait, ilyenkor két-három kezelés után szoktak jelentkezni a pozitív hatások. Ezek mértéke egyénfüggő, lehet nagyon látványos is, de nem kizárt, hogy kevésbé feltűnő.

Ha már az egyénfüggőségnél tartunk, a kezelés során a bokámnál zoknin keresztül is úgy éreztem, mintha jégből lennének a kezeid, a homlokomnál pedig forróság sugárzott felém a tenyeredből. Mindenkinél így van, vagy ez is változó?

Igen, egyéne válogatja, ki mit érez kezelés közben. Egyébként nem a kezem volt hideg vagy meleg, ez belőled jött. Neked a térdednél éreztem, hogy időznöm kell. Lehet, hogy akár 1,5 óráig is eltartott volna, csak most meg szerettem volna mutatni, hogy milyen egy általános kezelés.

Ezek szerint nem mindig mész végig az egész testen?

Nem, a test jelez, hol van szükség segítségre, így a fogások közül választani lehet.

Hm…, köszönöm, Ibolya, ezt még emészteni kell, addig is kíváncsian várom, nálam lesz-e bármilyen változás, amit esetleg a kraniohoz tudok majd kötni.

Néhány nappal később: A közérzetem jó, de ezt akár az időjárásnak is betudhatom, hiszen végre kisütött a nap. Azonban egy dolog határozottan változott, méghozzá nem fokozatosan, hanem egyik pillanatról a másikra: hetek óta tartó, csak nagyon lassan javuló köhögésem hirtelen klasszisokkal enyhébb lett, most három nappal a kranio után még egyet se köhintettem.

Ajánljuk még:

Egységben lenni magaddal – ez a lényeg

Lemerültél? Add a lábad!

Halld meg, nézd meg, tedd meg

A legforróbb masszázs



Szerző

donna.hu



Scroll to Top