Holdjárású naptárak

2008. 10. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Némely nép hét 30 napos hónap mellé csakis öt 29 napos hónapot véve, az összeget 355 napra teszi. Az évszakok úgy az egyik, mint a másik esetben évenként 10 vagy 11 nappal mozdulnak el, és ennél fogva egy nemzedék alatt végig járják a naptár valamennyi hónapját. Ez tulajdonképpen nem is esztendő, hanem csak egyszerű sorozata a Hold változásainak.

A valóságban 12 szidónikus Holdkeringés 354,367 napot tesz ki. Ebből következik, hogy 354 nap kevés, 355 nap pedig sok. Az arabok, akiknek jelenleg a legtökéletesebb holdjárású naptáruk van, a közönséges esztendőt 354 nappal számolják, azután pedig minden 30 évben 11 szer megtoldják a 29 napos hónapok egyikét egy-egy nappal, ami 360 Holdváltozásnál 10, 631 napot tesz ki. Ezen a módon a naptárukat összeegyeztetik a Holddal, mert a hibák csak 25 évszázad után szaporodnak fel egy egész napra.  

A peruiaknak is volt többé-kevésbé szabályos holdjárású naptáruk. Az egymás után következő tizenkét holdváltozásnak külön-külön neve volt, de a napoknak nem volt nevük. Tudták ugyan, hogy ez a periódus sokkal rövidebb, minthogy az évszakokkal lépést tarthatna, azonban tájékozódás kedvéért megelégedtek a napfordulatok feljegyzésével. Ekkor azt tapasztalták, hogy a 12. holdváltozás után 11 nap hiányzik. Ezekkel a megfigyelésekkel, pótló és összehasonlító úton, megkapták a Nap periódusait, melyeket évtizedekbe, évszázadokba, és évezredekbe foglaltak össze, és így nevezték el őket a kapakhüatá-nak, vagy nagy évnek, vagy intip-hüatan-nak, a Nap esztendejének, vagy nagy Napévnek.   Kapcsolódó anyagok:

$$1414$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top