Zöldség és gyümölcs a baba tányérjában

2008. 10. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyümölcslé A gyümölcsöket a lé kifacsarása előtt gondosan meg kell mosni, még azokat is, amelyeket meghámozunk. A gyümölcslé vagy centrifugálással, vagy préseléssel nyerhető. A keményebb gyümölcsöket, például az almát, mielőtt kipréselnénk, reszeljük meg. Hasonlóképpen járunk el a sárgarépával is. A paradicsomot kipréselés előtt dobjuk forró vízbe, és húzzuk le a héját.  A préseléshez a legjobb mód, ha tiszta, forró vízbe mártott és kicsavart sűrű szövésű ruhát használunk. A gyümölcsleveket adhatjuk hígítatlanul is, kivéve a citromlét, ezt forralt vízzel hígítsuk kétszeresére.

Gyümölcspép A gyümölcspép hasonlóképpen készül, mint a gyümölcslé, csak ruha helyett szitán szűrjük át. Jól reszelhető almából, vagy őszibarackból üvegreszelőn, a megfelelő gondossággal reszelve, finom pépet lehet kapni, minden áttörés nélkül. A hámozott gyümölcsöt bot mixerrel is pürésíthetjük. Főzelékek A gondosan megtisztított, felaprózott főzeléket megfőzzük. Csak annyi vizet használjunk, amennyi éppen szükséges. Ha a főzelék puhára főtt, szűrjük le a levét, de ne öntsük ki, hanem tegyük félre. A főzeléket szitán áttörjük, és az áttört főzeléket vagy a főzővízzel, vagy tejjel és a főzővízzel hígítsuk fel.  A csecsemő hét hónapos korától már enyhén be is ránthatjuk a főzeléket, vajjal, olajjal, vagy margarinnal. A hidegen sajtolt napraforgó olaj a legegészségesebb a babák számára. Használjunk burgonya, vagy kukoricalisztet, hogy elejét vegyük a manapság egyre gyakoribb lisztérzékenységnek. Icipici són kívül ne használjunk csak zöld fűszert. A tejföl sem szükséges. A főzelékek egy része rántás nélkül is elég sűrű lesz. Ha a zöldfőzeléket azonos mennyiségű burgonyával főzzük, szintén sűrűbb lesz az áttörés után.  Az áttört főzelékbe lehet friss vajat keverni és rövid ideig átmelegíteni, hogy a vaj egyenletesen elolvadjon benne. Ha kétféle főzeléket főzünk egyszerre, a megpuhulás sorrendjében tegyük fel őket főni. A céklát előbb süssük meg sütőben, azután főzzük, illetve pároljuk, különben túl lassan puhul meg.  Főzésnél jobb, ha gőzben pároljuk puhára a főzeléket, bár ez több időt vesz igénybe és feltétlenül jól zárható fedővel ellátott edényben, történhet csak. Még jobb, ha dupla fenekű edényben, saját levélben pároljuk, bár ez kicsit több időt vesz igénybe, de nem ég oda.

Kapcsolódó anyagok:

$$1250$$

$$1456$$

$$1412$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top