Hova tegyük a gyereket nyáron?

2008. 05. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két és fél hónap nagyidő! Ha összejön a kéthetes családi nyaralás, még akkor is ott van nyolc hét, amikor meg kell oldani az iskoláskorúak felügyeletét. Szerencsések azok a családok, ahol van nagymama, vidéki rokon, vagy rugalmas a szülők munkaideje és csúsztatásokkal megoldható a kérdés. Persze a nagyobbak már egyedül is otthon maradhatnak, de nem árt rajtuk tartani a szemünk. Nos, akárhogy számolunk, előbb-utóbb belátjuk, hacsak nem akarjuk magunkkal vinni munkahelyünkre a lurkókat, egy-két nyári tábort be kell kalkulálnunk a programba.

Szerencsére ma már rengeteg tábor közül választhatunk: bejárós napközis tábortól az „ottalvós” vidéki vagy külföldi táborokig színes a paletta. Sátortábor Németországban, lovagtábor a nézsai Reviczky kastélyban vagy kalandtábor egy Kecskemét melletti lakatlan szigeten – hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. A gyerek hobbija, érdeklődési köre szerint válogathatunk a sporttáborok – úszás, tenisz, foci vagy akár aikido, karate és egyéb harcművészetek –, tánctáborok, művészeti, kézműves és lovastáborok között. Ha nem csupán kikapcsolódásra, de tanulásra, az évközben megszerzett ismeretek elmélyítésére is szeretnénk felhasználni a szünidőt rengeteg nyelvi vagy számítástechnikai tábor közül választhatunk, itthon és külföldön is. Ha különleges élményekkel szeretnék emlékezetessé tenni a szünidőt, kereshetünk olyan tábort is, ahol siklóernyőzhet, barlangászhat, sziklát mászhat… és bármit kipróbálhat gyerekünk, amihez csak kedve van.

S hogy mindez mennyibe kerül? Az árak tízezer és negyvenezer forint között mozognak, a külföldi nyelvi tábor ennek többszöröse is lehet. Ezért az összegért a bejárós táboroknál öt napra, az egyéb helyeken egy hétre biztosítanak napi 3-5 étkezést, felügyeletet (szállást) és programokat. Van, ahol a kirándulások és a fakultatív programok költsége nem szerepel az árban, egy hőlégballonozás Budapest felett például tizennyolcezer forinttal növeli meg a költségeket. A legtöbb helyen 5-10 százalékos kedvezményre számíthatunk, azonban ha több turnusra jelentkezünk, vagy több testvér egyszerre megy ugyanarra a helyre. Akad, ahol részletekben is fizethetünk, vagy üdülési csekket is elfogadnak.

A napközis táborok nyolctól ötig vannak nyitva, igény esetén az ügyelet a legtöbb helyen megoldható. A táborozás megkezdése előtt orvosi igazolást általában nem kérnek, de természetesen csak egészséges gyereket fogadnak. A rendszeresen szedett gyógyszerekről, élelmiszer- és egyéb allergiáról, gyógyszerérzékenységről a táborvezetőt minden esetben tájékoztatni kell. Célszerű felírni ezeket az információkat, és a Taj-kártya másolatával együtt a gyerekkel küldeni. És ne feledkezzünk meg a naptejről, illetve a kullancsriasztóról sem, ezek elengedhetetlen tartozékai akár a napközis, akár a vidéki táboroknak.

Nincs is más dolgunk hátra, mint végigbogarászni a kínálatot. Bővebb információkat a http://taborozas.lap.hu oldalon találhatunk.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top