A hasmenésnek orvosi szempontból két csoportja van:
Az ételek a belekben, nagymértékben erjednek. Az ételek a belekben, nagymértékben rothadnak.Hogy melyik eset áll fenn, azt az orvos tudja megállapítani.
Ha erjedéses a hasmenés, akkor az olyan ételeket kell kerülnünk, amelyek könnyen erjednek, ha rothadásos a hasmenés, akkor értelemszerűen azokat az ételeket nem szabad fogyasztanunk, amelyek könnyen rothadnak.
Erjedéses hasmenésnél kerülendő a tej – a tejcukor tartalma miatt –, valamint mindenfajta cukor, és minden olyan étel, amely cukrot tartalmaz, például a gyümölcslevek, a cukros limonádé, a sör, a cukorral készült sütemények, a burgonya, és a rizs. Erjedéses hasmenésnél édesítsünk sacharinnal. Olyan ételeket együnk, amelyek nem erjednek, hanem rothatdnak, mint például a húsok, a tojás.
Ha a hasmenés rothadásos eredetű, akkor ehetünk szénhidrátféléket, tejet, de nem ehetünk húst, és tojást.
Akármilyen eredetű a hasmenés, mindig gondoljunk arra, hogy az ételeket puhára párolva, turmixlova adjuk a hasmenésesnek, és a főzelékek közül is azokat részesítsük előnyben, amelyek nem hüvelyesek.
Melegen ajánlom hasmenésnél a pépes ételeket, különösen a puhára főzött rizst. A rizsnyák ugyanis bevonja, megnyugtatja az érzékeny beleket.
És egy utolsó tanács: a hasmenésnél mindenképpen kerüljük el a hideg ételeket!