A hasmenések diétája

2008. 05. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hasmenésnek orvosi szempontból két csoportja van:

Az ételek a belekben, nagymértékben erjednek. Az ételek a belekben, nagymértékben rothadnak.

Hogy melyik eset áll fenn, azt az orvos tudja megállapítani.

Ha erjedéses a hasmenés, akkor az olyan ételeket kell kerülnünk, amelyek könnyen erjednek, ha rothadásos a hasmenés, akkor értelemszerűen azokat az ételeket nem szabad fogyasztanunk, amelyek könnyen rothadnak.

Erjedéses hasmenésnél kerülendő a tej – a tejcukor tartalma miatt –, valamint mindenfajta cukor, és minden olyan étel, amely cukrot tartalmaz, például a gyümölcslevek, a cukros limonádé, a sör, a cukorral készült sütemények, a burgonya, és a rizs. Erjedéses hasmenésnél édesítsünk sacharinnal. Olyan ételeket együnk, amelyek nem erjednek, hanem rothatdnak, mint például a húsok, a tojás.

Ha a hasmenés rothadásos eredetű, akkor ehetünk szénhidrátféléket, tejet, de nem ehetünk húst, és tojást.

Akármilyen eredetű a hasmenés, mindig gondoljunk arra, hogy az ételeket puhára párolva, turmixlova adjuk a hasmenésesnek, és a főzelékek közül is azokat részesítsük előnyben, amelyek nem hüvelyesek.

Melegen ajánlom hasmenésnél a pépes ételeket, különösen a puhára főzött rizst. A rizsnyák ugyanis bevonja, megnyugtatja az érzékeny beleket.

És egy utolsó tanács: a hasmenésnél mindenképpen kerüljük el a hideg ételeket!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top