Húsvéti nagytakarítás a fürdőszobában

2011. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Húsvéti nagytakarítás…..

Ha már végeztünk a szobák nagytakarításával, akkor természetesen a fürdőszoba és a WC alapos nagytakarítása következik, amely nem is igényel tőlünk rettenetesen sok munkát, hiszen ezekben a helyiségekben valószínűleg mindig tisztaságot tartunk.

A fürdőszobánkban is összegyűlhetett por, mindig találunk hajszálakat, és előfordulhat eldugott zugokban akár apró penészfolt is, amit évenként legalább négyszer el kellene távolítanunk.

 

A hajszálakat érdemes a kádból, mosdókagylóból, a kőről naponta összeszedni egy papírtörlővel, vagy egy papírzsebkendővel, ha éppen más nincs kéznél, egy darab WC-papír is megteszi, és azonnal dobjuk a szemetesbe. Ha figyelmesebbek lennénk, és naponta letörölnénk a WC-ülőkét, a mosdókagylót, és naponta kisúrolnánk a kádat, jelentősen csökkenthetnénk a vízkő lerakódását. De természetesen erre a mai rohanó világban egy nagy családban nincs mindig elegendő idő. Ezért is fontos egy alapos nagytakarítás a fürdőszobában is.

Mint mindenhol, itt is a plafonnal kezdjünk. Távolítsuk el a pókhálókat – már ha vannak. Ha nincs pókhálózónk, megteszi egy tiszta partvis is.

Rámoljunk ki mindent a fürdőszobából, a fürdőszobaszekrényből, a fürdőkád széléről, és a mosdókagyló széléről is egy edénybe. Mielőtt visszapakolnánk, ezeket egyenként el kell majd mosnunk.

A plafonnal már elkészültünk. Következzenek a „nemszeretem” dolgok. Ha van a fürdőszobánkban melegvíztároló, pl. villany- vagy gázbojler, fali fűtőtest, mindenképpen tisztítsuk meg alaposan. A nehezen hozzáférhető részekhez használhatunk régi fogkeféket is. A mosószeres vízbe tehetünk ecetet, vagy bóraxot, vagy szalmiákszeszt, vagy mosószódát, ha nem szeretnénk sok vegyszert használni. Puha vizes ruhával többször töröljük át, majd a végén egy szárazzal. Ha ezzel elkészültünk, akkor jöhet a fűtőtest, ha van ilyen a fürdőszobában.

Ha ezzel is végeztünk, akkor a csempéket kell alaposan lesikálnunk. A csempéket és a csempefugákat lemoshatjuk a kereskedelemben kapható illatos tisztítószerekkel is, de ha nem szeretnénk sok vegyszert használni, akkor tehetünk a lemosó vízbe valódi citrom levét. Régen anyukám sütőport kevert össze vízzel, ezzel kentük be a csempéket a fürdőszobában, majd kis idő után lemostuk őket tiszta vízzel.

Ha bármilyen részen - általában csapokon, lefolyókon - vízkőnyomot találunk, azt jól tisztíthatjuk a kereskedelemben kapható vízkőoldókkal, de ha a hagyományos szereket szeretnénk választani, akkor tegyünk a csapokra előző este ecetes-vizes törlőruhát. Reggelre tökéletesen feloldódik majd a vízkő, és könnyedén letakaríthatjuk. Bármilyen más vízkőlerakódásra is használható ez a módszer.

 

Mindenképpen ellenőrizzük legalább nagytakarításkor a lefolyókat. Szereljük szét, a benne található tartalmat dobjuk a szemetesbe, majd az alkatrészeket egyenként mosogassuk el a lemosóvizet tartalmazó vödrünkben vagy edényünkben, és töröljük őket szárazra, majd szereljük vissza a helyükre. Fürdőszobánkba is helyezzünk húsvéti ajándékokat, cseréljük le újakra a körömkeféket, a fogkeféket, a sarokreszelőket, stb. Vásároljunk új fogmosó poharakat!

Utoljára hagyjuk a fürdőkádat, és a mosdókagylót, és természetesen a WC-t. Ezeket is tisztíthatjuk a kereskedelemben kapható bármilyen szerrel, de használhatunk ecetet, bóraxot, mosószódát is.  Mindenképpen használjunk gumikesztyűt. Nagytakarításnál nem baj, ha a WC-kagylóról leszereljük az ülőkét és a csavarokat, valamint azok helyét is alaposan megtisztítjuk, majd száraz ruhával áttöröljük mindegyiket, mielőtt viszsakerülnek a helyükre. Az a bizonyos mellékhelyiségünk is megérdemel legalább egy húsvéti ajándékot, ezért minimum nagytakarítások alkalmával cseréljük le újra a WC-keféket is. Mindenképpen legyen a WC-ben eldobható nedves törlőkendő, mert ha ezzel rendszeresen letöröljük a toalett ülőkéjét, akkor legközelebb sokkal kevesebb időt kell fordítanunk a nagytakarításra.

Ha mindezzel elkészültünk, akkor törölgessük át a fürdőszobába tartozó holmikat nedves törlőronggyal, pl. hajszárító, samponos, dezodoros flakon, stb. – ne felejtsük el a fogmosó poharakat sem elmosogatni –, majd tegyük őket szép sorban vissza a helyükre.

Legutoljára mossuk fel a fürdőszobában, a WC-ben a követ, ehhez használhatunk bármilyen illatos felmosót, akár a kedvenc samponunkból is egy kicsit.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top