Vizsgálják, hogy volt-e csalás a VV szavazásokon

2011. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amióta szavazós műsor létezik, azóta él a gyanú a tévénézőkben, hogy valami óriási összeesküvésnek vagyunk részesei, melyben a kereskedelmi csatornák mindent megtesznek, hogy az utolsó fillérjeinket is elharácsolják, miközben hiába küldjük az sms üzeneteket kedvencünkre, a műsor készítői úgyis a maguk kénye-kedve, érdeke szerint alakítják majd a végeredményeket.

Sosem volt titok, hogy egy csatornának legfőbb célja a nézettség növelése, így természetesen igyekeznek jól kijátszani kártyáikat és úgy alakítani a műsorok menetét, hogy az számukra is ideális legyen. Ez még önmagában nem bűn, és nem jelenti azt, hogy a tehetségkutatók és valóságshow-k szerkesztői beleszólnának a szavazás menetébe. Egyszerűen csak igyekeznek a törvény adta lehetőségeiken belül a nézőt terelni valamerre.

Ennek ellenére sok néző gondolja, hogy nincs ez így rendjén, valami sumákolás van a háttérben. A szavazós műsorok alatt és után gyakran élnek a panasz lehetőségével, amit az NMHH nem is hagy szó nélkül.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság legutóbbi közleményéből kiderült, az elmúlt időszakban közel félszáz bejelentés érkezett az X-Faktor, a Való Világ, valamint a Megasztár műsoraival kapcsolatban. A nézők a legtöbb esetben a szavazások lebonyolításának rendjét, az esetleges irányítottságot és ellenőrizhetetlenséget kifogásolják. Eljárás indult mind a TV2, mind az RTL Klub szavazós műsorait kifogásoló panaszok ügyében.

A nemrég kinevezett médiabiztos, Bodonovics Jenő egyik első feladata, hogy utánajárjon, voltak-e visszaélések. A biztos levélben kereste fel az érintett kereskedelmi csatornákat, melyben információkat kér az sms-szavazások lebonyolításáról és körülményeiről. Többek között arra kíváncsi, milyen szabályok vonatkoznak a szavazásra és ezeket hol ismerheti meg a néző, hogyan regisztrálják a szavazatokat és mekkora mennyiségű sms érkezik egy-egy ilyen alkalommal. Az új médiatörvény értelmében a csatornák 15 napon belül kötelesek válaszolni a médiabiztosnak.

A vizsgálatok után kiderül, van-e okunk a felháborodásra. Szerinted csalnak a szerkesztők a szavazatok fogadásánál és összeszámlálásánál?

Fotó:RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence



Szerző

donna.hu



Scroll to Top