ICE – Baj esetére

2008. 12. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

„Tavaly Szent Este délelőttjén a férjem elvitte a gyerekeket a nagymamához, hogy ne zavarják az ünnepi előkészületeket. Hirtelen eszembe jutott, hogy az esti menühöz még hiányzik valami, magamra kaptam a kabátom és leszaladtam a kisboltba. Fékcsikorgás, villódzó fények, sziréna. Másnap tértem magamhoz a kórházban. Addigra már ott állt az ágyamnál a férjem, és én ámulva hallgattam a történteket. Egy napjába került, mire kinyomozta, hol vagyok, és mi történt velem – meséli Márta. – Még ott a kórházban beleírtuk egymás telefonjába ICE szót és a számainkat, hogy többé ne történhessen velünk ilyesmi.”

 

Hogy mit jelent az ICE? Nemzetközi rövidítés, az angol nyelvű In Case of Emergency kifejezésből ered, ami azt jelenti veszély, szükséghelyzet esetén. Az ICE használatának széleskörű elterjesztése érdekében nemrégiben civil kezdeményezés indult. Írjuk be a telefonunkba ezt a rövidítést és mellé annak a hozzátartozónknak a számát, akit baleset esetén értesíteni szeretnénk. A rövidítés nemzetközi, a világon bárhol szenvedünk balesetet a kiérkező mentők vagy a rendőrség emberei érteni fogják.

Nyilván nem kell hosszasan magyarázni, miért fontos, hogy mindenki ismerje és használja ezt a három betűt. Egyrészt megkönnyítheti a balesetes azonosítását, különösen, ha nincsenek nála iratok. De ha vannak is, a személyigazolványból nem derül ki a barátunk, barátnőnk száma, címe.

Az ICE nemcsak arra jó, hogy megkíméljük szeretteinket az aggódástól, vagy a kórházak végigtelefonálástól, de az orvosi kezelés szempontjából is fontos lehet. Szükség lehet olyan beavatkozásra, műtétre, amihez a hozzájárulásunk kellene, de nem vagyunk abban az állapotban, hogy ezt megtegyük. A kórelőzmények, a folyamatosan szedett gyógyszerek, allergiák feltérképezése is könnyebben megy, ha van, aki segítsen ebben. Ezeket az adatokat, no meg a vércsoportunkat ajánlatos felírni és mindig magunknál tartani. Sokszor életet menthet egy ilyen információ, feltéve, ha olyan helyre tesszük, ahol könnyen megtalálják. Erre legalkalmasabb manapság a mobilunk, hisz egyes felmérések szerint ez az a tárgy, amit az emberek hetven százaléka mindig magával hord.

Csupán egy-két másodperc az egész, ne halogassuk, írjuk be most! Az ICE télen és nyáron egyaránt jól jöhet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top