Idd magad egészségesre!

2010. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahhoz, hogy testünk minden funkciója működhessen, hogy az anyagcsere hulladékot és a mérgeket el tudjuk szállítani a testünkből, vízre van szükségünk. Ha a testünk nem kap elegendő folyadék utánpótlást, annak 2-4 nap után súlyos következményei lesznek. Ezért egész évben gondoskodnunk kell a rendszeres folyadék utánpótlásról, főleg a melegebb, és később a meleg évszakban.

Egy felnőtt ember a meleg évszakban naponta kb. 3 liter folyadékot veszíthez. Azokban az országokban, ahol a hőmérséklet rendszeresen 40 fok felett van, még ennél is sokkal többet.

Ha hosszú távon nincs elég folyadék a szervezetünkben, akkor sajnos felborulhat a keringési rendszerünk, szívproblémáink jelentkezhetnek, megbetegszik a tüdőnk és a bőrünk is tönkremegy. A só és a húgysavak nem tudnak kiválasztódni, és a vérünk is besűrűsödhet. A lassan folyó vér nem tud elegendő tápanyagot és oxigént szállítani a sejteknek.

Ha a külső hőmérséklet extrém magasra emelkedik, akkor a testünk az izzadság kiválasztásával védekezik ez ellen. A nedvesség elpárolgása a bőrfelületen hőt von el a testtől, és megtartja azt 37 C fokon.

A szomjúságérzetünk emlékeztet arra, hogy „után kellene töltenünk”. Ez gyerekekre és felnőttekre az 55. életévig érvényes. Ennél idősebbeknél a szomjúság érzete az agyban gyakran nem működik teljesen, ezért az 55 éven felüli korcsoport veszélyeztetettebb, hogy belülről szabályosan kiszáradjon. A nyugdíjas korosztálynak már kényszerítenie kellene magát, hogy rendszeresen fogyasszon folyadékot.

Náluk a meleg évszakban a folyadékhiány koncentrációs zavarokhoz, szellemi zavarokhoz, depresszióhoz vezethet. Minden életfontosságú folyamat lassabban játszódik le a testükben.

Mennyi vízre is van szükségünk a meleg napokban?

2-3 liter vízre van szükségünk. Sokan azt mondják erre, hogy ilyen sokat nem is bírnak meginni. Erre nincs is ilyen formában szükség. Sok szilárd tápanyag van, mely nedvességet tartalmaz. Kiszámolták a kutatók, hogy egy liter folyadékot akkor is elfogyasztunk már, amikor a napi megszokott ételeinket esszük. Amikor levest eszünk vagy salátákat.

Tehát az italok mennyisége máris egy-két literre csökkent. Próbáljuk meg azt a szokást felvenni, hogy minden órában megiszunk egy pohár vizet, szénsavmentes ásványvizet, vagy valamilyen cukor nélküli gyógyteát. Ebből a legédesebb a hársfatea. Így tudjuk könnyedén elérni, hogy magunkhoz vegyük a mindenképpen szükséges folyadékmennyiséget.

Bármennyire is furcsa, de a szomjúságunkat evéssel is csillapíthatjuk. A legegészségesebb és legjobb szomjoltó, amelyet a szép évszakban rendszeresen ennünk kellene a paradicsomon és uborkán kívül, a dinnye. Teljesen mindegy, hogy görögdinnyét, sárgadinnyét vagy mézdinnyét fogyasztunk.

A dinnyék sok vizet tartalmaznak, mellyel együtt energiát tartalmazó anyagokat is fogyasztunk. Ennek a hatása felér majdnem egy izotonikus italéval. A dinnyék emellett kalóriaszegények és frissítő hatásúak.

Bárki  kipróbálhatja, hogy csupán egy dinnye elfogyasztásával hogyan tudjuk a szomjúságunkat oltani. De nemcsak a szomjúságunkat olthatjuk vele. A dinnyében számtalan életfontosságú anyag van: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek.

Ha a meleg évszakban rendszeresen dinnyét eszünk, feszesebb lesz a bőrünk, csillogóbbak lesznek a szemeink, és a hajunk, a körmünk is szebb és egészségesebb lesz.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top