Napozásra fel!

2010. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napfény jótékony hatással van szervezetünkre, közérzetünkre, megnyugtat és pihentet. Viszont elengedhetetlen arra is gondolni, mit okozhat hosszú távon bőrünknek a nap sugara, vagy éppen, milyen kellemetlenségeket rejt magában, ha egy nap alatt szeretnénk fehér bőrünket napsütötté varázsolni. Első lépésként be kell tartani egy fontos szabályt, mégpedig azt, hogy nem szabad leégni! A fokozatosság révén a bőrünk képes egy olyan védőréteget létrehozni, ami a továbbiakban megvédi a leégéstől.

A leégés, ha csak a bőr felszínét érinti, kevés kockázattal jár, de a folyamatos, hosszú távú napozás szeplők, anyajegyek kialakulásához vezet, amelyek akár a bőrrák kialakulásának kockázatát is magukban hordhatják. Emiatt nem kell hanyagolni a napozást, de óvatosnak kell lenni, és a megfelelő védekezési módszereket alkalmazni kell. Bőrszíntől és érzékenységtől függően ki kell választani a legoptimálisabb UV védelmet nyújtó terméket. Kétféle UV sugárzásról beszélhetünk: egyik az UVA, amely nem okoz leégést, de a bőr belső rétegeit károsítja, másik az UVB, amely a leégésért és a bőrrák kialakulásáért is felelős.

Nem mindegy, mivel védjük bőrünket, hiszen gyakran allergiás reakciót válthatnak ki a krémben lévő anyagok. Pár elkerülendő anyag, ami irritációt és más problémákat okozhat:

- Benzofenon (benzofenon-3), homoszalát, okti-metoxicinnamát: hatással van a hormonháztartásra és a nemi szervek működésére.

- PABA (Para-amino-benzoe sav): viszonylag ritkán használt anyag, amely erősen bőrirritáló.

- Padimát-O és Parsol 1789 (avobenzon): ezek az anyagok a bőr felületén szűrik az UV sugárzást, de a bőrbe szívódva, fény hatására reakcióba lépnek és rongálják a sejteket.

- Paraben (butil-, etil-, metil- és propil-): itt is a hormonokra ható anyagról van szó, amelyet azonban nehéz elkerülni, mivel a gyártók nagy része használja.

Érdemes fejben tartani, hogy a naptej sosem biztosít elég védelmet, csupán csökkenti a bőr károsodásának a valószínűségét.

Pár tanács, ami segíthet elkerülni a leégést és az egyéb problémákat:

- A bőrszínnek megfelelő faktorú krémmel kenjünk be magunkat.

- Érdemes nem megfeledkezni az olyan könnyen leégő területekről, mint a fül, az orr vagy éppen a lábfej.

- Mielőtt kimennénk a szabadba, kenjük be magunkat alaposan.

- 2 óránként kenjünk akkor is, ha szerintünk nincs szükség rá, általában ennyi idő alatt elmúlik a krémek hatása.

- Felhős időben sem árt naptejet használni, hisz nem minden sugarat fognak fel a felhők.

Tehát, ha a napozást választjuk, figyeljünk, hogy a megfelelő fényvédő terméket válasszuk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem elég, ha a táskánkban meglapul a krém, rendszeresen használjuk azt a fénnyel érintkező testrészeinken!

-TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top