Idén már megünnepelhetjük a magyar nyelv napját!

2011. 06. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezen a héten zajlik a magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési előterjesztés vitája. A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által benyújtott javaslatra a keddi bizottsági ülésen nem érkezett ellenvetés, ezért nagy valószínűséggel meg fogják szavazni a honatyák.

Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy Réthelyi Miklós egy civil szervezet, az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésre nyújtotta be a javaslatot, melyhez később két más szervezet is csatlakozott. (A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága - Anyanyelvi Konferencia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Illyés Gyula Archívuma.)

A civil kezdeményezést a tárca egyetlen ponton módosította. "A szimbolikus ünnep időpontja eredetileg április 23., A Magyar Nyelv Múzeumának megnyitási dátuma lett volna, a kulturális kormányzat viszont úgy ítélte meg, hogy a magyar nyelv ügyének történelmünk egy jelentősebb eseményéhez kellene kötődnie. Így esett a választás az 1844. évi II. törvénycikk szentesítésének napjára, november 13-ra, ezzel a nappal lett hivatalossá a magyar nyelv mind az államigazgatásban, mind pedig a közoktatásban, felváltva a latin nyelvet. A módosítással a kezdeményező civil szervezetek is egyetértettek" - mondta a helyettes államtitkár.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top