Így jártam anyátokkal

2009. 12. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Műfaját tekintve szituációs komédia – azaz szitkom –, vagyis a szereplők, és a helyszínek szinte mindig ugyanazok, aktuális poénokkal tarkítva. Tehát adott egy lakás, a közeli pub, és öt teljesen különböző személyiségű, a húszas éveik végén lévő fiatal, akiket a sors furcsa játéka egymás mellé sodort. Kissé a Jóbarátokra hajaz a történte, hasonló az „ízvilága”, de ez talán nem annyira erőltetett, sokkal több humort és szerelmi szálat ötvöz. Figyelni kell az apró részletekre, a háttérre, zenékre, melyek később is visszatérnek, és ezt gyakran csak akkor lehet észrevenni, ha alaposan megnézünk egy-egy epizódot. Ráadásul gyakran „sztárokkal” tarkítanak egy-egy részt, feltűnik Britney Spears, Enrique Iglesias, vagy Heidi Klum is.

Kivétel nélkül minden részben ugrálunk az időben – 2030, és napjaink között –, igen ám, de a történet már az ötödik évadját tapossa, és még mindig se híre, se hamva „anyátoknak”. Gyakorlatilag Ted csajozási kísérletei mozgatják a sorozat szálait, minden történés e köré épül fel. Erőfeszítései néha erőltetettek, hiszen bármi áron meg akarja találni a nagy Ő-t, így sokszor hülyét csinál magából. Keresi az „amerikai álmot”, próbál sikeres építészként karriert csinálni, és eltökélt szándéka, hogy tökéletes férj, és két gyermek apja lesz.

Barney tekinthető a másik „főbb” szereplőnek, és az ő jelenléte dobja fel leginkább a szitkomot, hiányában nem sok értelme lenne a történetnek. Az ő figurája nevetségesen szánalmas, ő a tipikus csajozógép, aki minden nőt megdönt, állandóan dicsekszik a hódításaival, és érzelmileg eléggé sivárnak tűnik, bár pár részben megmutatja valódi énjét, hogy ő egy szeretni való ember. Öltönyös figurája, kisfiús mosolya, és egyre furább csajfelszedős próbálkozásai adnak a sorozatnak egy olyan löketet, hogy amikor feltűnik a színen sírva röhöghetünk.

Robin egy kallódó kanadai lány, aki a média világába próbál betörni kevés sikerrel. Ő a tipikus szingli, aki nem akar megállapodni, retteg a gyerekektől, és büszke arra, hogy kanadai, még akkor is, ha szinte minden részben emiatt szívatják a többiek. Az első évadban az alkotók megpróbálták elhitetni, hogy ő lesz „anyátok”, de később rá kellett döbbenniük a nézőknek, hogy még jó pár résznek el kell telnie, míg eljutunk a titokzatos Mosbynéhez.

Lily és Marshall az egyetlen szerelmespár, és kettejük karaktere lényegében csak arról szól, hogy egyfolytában bizonygatják, mennyire tökéletes is a kapcsolatuk. Karakterük nem annyira erős, mint a többi szereplőnek, de tény, hogy ötük „masszájából” áll össze a szinte hibátlan sorozat. Tehát van egy csajozógép, egy tipikus szingli, egy tökéletesen összeillő szerelmespár, és egy szinte reményvesztett pasi, aki mindenáron, és mihamarabb nősülni akar, mert fél, hogy „vénlány” marad.

A Comedy Centralon kukkanthatunk bele a sorozatba, de érdemes utánajárni, hogy éppen mikor adják, hiszen előszeretettel változtatják meg az időpontját. Még csak a harmadik évadig jutott el a csatorna, bár Neten már az ötödiknek az első részei is elérhetőek magyar felirattal. Így már csak egyetlen kérdés maradt: vajon mikor fog kiderülni a magyar rajongók számára, hogy hogyan járt Ted „anyátokkal”?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top