Így támadnak a kullancsok

2008. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sajnos a kullancsok számára a legkedvezőbb a mérsékelt éghajlati klíma, ezért nálunk is sok él, Magyarországon több mint negyven fajt különítettek el. Vannak köztük olyanok, amelyeknek szemük van, és látás alapján is képesek kiszúrni áldozataikat, más fajták vakon, biológiai és kémiai radarjaikkal érzékelik a gazdatestet. A kullancs 1-4 milliméter hosszú. De amikor vérrel megszívja magát, akár babszem méretűre is növekedhet.

A kullancsok nem másznak a növényzeten 01, 1,5 méternél magasabbra – vagyis nem igaz, hogy a fákról a nyakunkba vetik magukat –, viszont ez már elegendő magasság ahhoz, hogy testünkre tapadhassanak. Ott azután addig „mászkálnak”, amíg egy megfelelő helyet nem találnak maguknak. Miután ránk tapadtak, akár négy-öt napig is lakmározhatnak, de szerencsére legtöbbször még a táplálkozási szakasz elején észrevesszük őket.

Ha kirándulni megyünk, az első teendőnk, hogy tájékozódjunk, az adott környék mennyire fertőzött kullancsokkal. A ruházkodásunkban is „készüljünk” a vérszívókra, inkább alul, a lábon védekezzünk, vegyünk fel zártabb cipőt, zoknit és nadrágot. Használhatunk különféle kenőcsöket és spray-ket is, amelyek szagukkal elriasztják a kullancsokat, illetve a különféle oltásokkal már előre védekezhetünk a rovarok által terjesztett betegségek ellen.

Sok családi ház kertjében is megtelepszenek a kis élősdiek, és ilyenkor már az egyéni védekezés nem sokat ér. Lehet rendelni azonban kullancsirtást egy kertbe is! Érdemes félni a kullancstól, hiszen az egyetlen olyan rovar Magyarországon, amellyel a találkozás mindenféle túlérzékenység nélkül is halállal végződhet, másrészt a kullancs által terjesztett legsúlyosabb betegségek egyike megelőzhető, a másik pedig gyógyítható.

A fertőzött egyed akkor mérgez meg bennünket, amikor vérünk szívása közben ürülékét visszaöklendezi szervezetünkbe. Hozzávetőleg 300 féle betegséget terjeszt, de a két leggyakoribb veszélyes kór a vírus okozta kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás) és a Lyme-kór.

Ha kullancsot találunk testünkben, megpróbálhatjuk mi magunk is eltávolítani, de fordulhatunk orvoshoz is. A házi módszerek ugyanis sokszor több bajt okoznak, mint hasznot, például ha piszkáljuk, csavargatjuk a rovart, akkor az megijed, és igyekszik magát még mélyebbre beásni, vagy éppen a piszkálás miatt sérül a kullancs annyira, hogy a mérgező belső anyagok a vérünkbe jutnak! A gyógyszertárakban lehet kapni kullancseltávolító kanalat (1000 forint). A csípés helyét mindig fertőtlenítsük alkohollal!

A csípés után néhány hétbe (4-5 hét) is beletelik, míg jelentkezhetnek a komolyabb betegségek tünetei. Ilyen tünetek: a fejfájás, láz, megduzzadt nyirokcsomók. Ha ilyet észlel, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A témáról bővebben: http://kullancs.lap.hu/

Kapcsolódó anyagok: 

$$840$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top