A doboz, amit nem szabad felnyitni

2008. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyetlen szerencse a doboz körüli mizériában az, hogy azért is van ez a sok félreértés, mert keveset használjuk. Remélhetőleg azért, mert nincs rá szükség. A mentősök szerint nem is a doboz maga a lényeg, hanem az autósoknak kellene tisztában lenniük az életmentési és sebellátási ismeretekkel, hiszen egy dobozka önmagában nem fogja senki életét megmenteni.

De most nézzük a rendőri oldalát a helyzetnek: komoly ezresekbe kerülhet, ha nem ügyelünk!

Ha egy ellenőrzés során lejárt, vagy hiányos egészségügyi dobozt talál a rendőr, akkor a helyszínen 3000 forinttól 20 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki. Valójában nincs pontosan meghatározott menete, hogy hogyan és mit ellenőriz ilyenkor e rendőr, ez mindig az adott hatósági közeg hatásköre. A legegyszerűbb számukra az, ha azt nézik, rajta van-e a plomba a dobozon, hiszen ez esetben minden rendben.

Viszont éppen e miatt a szokás miatt hiszik sokan, hogy csak eredetileg, gyárilag lezárt dobozzal közlekedhetnek. Pedig a doboz tartalmának csak egy része romlandó, miért kellene mindig mindent lecserélni? Illetve az is előfordulhat, hogy egy baleset miatt felnyitjuk a dobozt – elvégre ezért van –, lehet, hogy csak azért, mert gyermekünk hasra esett az autó mellett, és felhasználtunk egy kis kötszert. Ezek után új dobozt kellene vennünk?

Erről szó sincs! Elegendő, ha a „megromlott”, vagy a hiányzó darabokat pótoljuk időről időre, hogy a készlet mindig teljes legyen.

Végül néhány dolog, amire még figyelnünk kell:

Hogy mit kell tartalmaznia a doboznak, azt elolvashatjuk a dobozon! A különböző kategóriájú autóknak más típusú egészségügyi doboz van előírva! Figyeljünk arra is, hogy bár a géz például nem romlik meg – ám elveszíti sterilitását, vagyis a kötszereket is cserélni kell!

(Mixonline cikke alapján)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top