Indigó gyerekek - 2. rész

2009. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

- Hogy tud a család segíteni?

Fontos, hogy a szülők ne akarják csodabogárnak beállítani a gyermeküket. Szerencsére nem véletlenszerű, hogy hova születik le egy szivárvány, vagy kristály gyermek. Nem mondhatom, hogy értelmiségi emberek közé, inkább úgy fogalmazok: intelligens családhoz.

Lényegesen több odafigyelést igényelnek. Érettebbek a korosztályuknál, így azt a fajta szeretetet amit egy barát adhat, a szülőnek kell pótolnia. Fontos megemlíteni, hogy a gyermekek tudják mi a feladatuk, mely területre „specializálódtak” ezért segíteni kell őket, hogy kibontakozzanak. Tanítási célzattal jöttek, és az adott témában emberek életére kiható eredményességről tesznek tanúbizonyságot. Sokan úgy gondolják, hogy csak jóra taníthatnak. Ez tévedés.

- Mit tanácsol az Önhöz forduló szülőknek?

Többnyire azzal fordulnak hozzám, hogy a gyermekük hiperaktiv. Kezelhetetlen. Ilyenkor mindenképp be kell vonni az apróságot a saját nevelésébe. Például: „Te hogy kérnéd meg magad, hogy pakolj el?” Fontos megkérdezni azt is, hogy „Te hogy büntetnéd meg magad?” Mivel nagyon értelmesek úgyis olyat fognak kitalálni, aminek a legkisebb az esélye. Ilyenkor a szülőnek következetesen végre kell hajtani, amit a gyermek mondott. Ha el kell fenekelni, akkor bizony el kell. Utána sírhatnak együtt, és vigasztalhatja az apróságot, de muszáj megtenni.

A korának megfelelően kell beszélni vele, hogy egy közösségben hogy viselkedjen, hogy próbáljon meg alkalmazkodni a többiekhez. Jó módszer, ha otthon egy 0,5X0,5 méteres kuckót találnak, vagy szőnyeget, sámlit és kinevezik mesemondónak. Megbeszélhetik, hogy csak ott mesélhet az apróság azokról a dolgokról, amiket tapasztal. Idegenek előtt ezt ne tegye. Az emberek még most is hitetlenkedve állnak ehhez a témához, az ilyen gyermekeket feleslegesen bélyegzik meg.

- Hol hibázhatnak a szülők?

A legnagyobb problémát abban látom, hogy produkáltatják a gyermeket. Hivalkodnak vele, pedig egyszerűen csak nagyon kell őket szeretni és figyelni rájuk. Találtam közösségeket, ahol hasonló gyermeket engednek össze, de nem működőképes. Annyira, mint ahogy nagy tudósokat sem lehet összeengedni. Ők még picik, nem tudják kezelni a helyzetet, arra nincs szükség, hogy vetélkedjenek, és ütköztessék a jelenlegi tudásukat.

Iskoláskorú gyermeknél, ha szükséges keressenek nehezebb iskolát, vagy ha megoldható ugorjanak néhány osztályt. Ő azt már tudja, amit a tanárnő elmondott. Elkezd ficeregni az órán, felhívni magára a figyelmet. Nagyon fontost: tűzzenek ki a gyermeknek célokat, hiszen unatkozik.

- Mit üzen a szülőknek?

Először is: soha ne higgyenek egy szakembernek. Amit mond, az nem szentírás. Inkább járják körül a témát, vigyék több helyre csemetéjüket: természetgyógyászhoz, léleklátóhoz, pszichológushoz. Ne kezeljék csodabogárnak, ne dicsekedjenek vele, ne versenyeztessék, és ne elégedjenek meg azzal: hiperaktív. Ebben én nem hiszek. Türelem és szeretet a leghatásosabb „eszköz”.

Kapcsolódó anyagok:

$$3409$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top