Természetesen doppingolj!

2009. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Németországban folytatott vizsgálatok során 800000 ember nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen használ doppingszert, hogy testileg és szellemileg fitt maradjon és az állandóan növekvő követelményeknek a munkahelyen és a magánéletben meg tudjon felelni. Több mint 2 millióan használnak alkalmanként ilyen szereket gyakran figyelmen kívül hagyva a lehetséges súlyos egészségügyi következményeket. Egyszerűen vállalják a rizikót.

Micsoda őrület: az emberek betegre doppingolják magukat, mert el akarják kerülni a betegséget. Itt nem élsportolókról van szó, hanem tanárokról, alkalmazottakról, hivatalnokokról, tanulókról, ápolókról, munkásokról. Az egész népesség érintett, mi valamennyien. A vizsgálatot német alkalmazottak körében végezték 3000 személy bevonásával. A gyógyszerek iránti növekvő kereslettel párhuzamosan emelkedik a lelki sérülések, megbetegedések száma, mely a negyedik leggyakoribb megbetegedéssé vált.

Leggyakoribb kiváltó ok a krónikus stressz a munkahelyen. Sok ember számára már a szakmai vagy a felsőfokú képzés során elkezdődik. A leggyakrabban használt szerek az antidepresszánsok, a feledékenység elleni szerek, és a figyelemösszpontosítást segítő szerek.

Sok ilyen szernél áll fenn a rászokás veszélye, ehhez gyakran jönnek erős mellékhatások, mint: magas vérnyomás,gyomor- és bélbántalmak, émelygés,fejfájás.

Sokan ismerik ezeket a veszélyeket, állásukat féltve mégis ezekhez a szerekhez nyúlnak. A természet- és tapasztalati gyógyászatban sok olyan szer ismeretes, amely segít mellékhatások és a rászokás veszélye nélkül.

Felépítés- és terheléstréning, lépésről lépésre lassan haladva. Kérjünk tanácsot a fitnesz-stúdióban vagy a fizioterapeutától, alakítsunk ki testre szabott edzésprogramot. Ne emeljük napról napra vagy hétről hétre a potenciált, inkább csak hónapról hónapra.

Az erős testmozgás emeli a boldogsághormonok termelését, mindezt szintetikus hangulatjavítók és mellékhatásuk nélkül. Az ilyen teljesítményfokozó tréningprogramhoz több B-vitaminra van szükségünk. Ezeket megtalálhatjuk a teljes őrlésű lisztből készült termékekben, gyümölcsökben, zöldségekben, és magas lecitin tartalmú olajokban mint pl. búzacsíra olaj.

Ha sok órán át tartó, nehéz megterhelés előtt állunk, amely teljes figyelmünket igényli és ébernek kell lennünk, használjuk a guarana növény hatóanyagait, mely mindenekelőtt sok koffeint tartalmaz. Ezek tiszta növényi eredetű anyagok, de adagoljuk óvatosan.

Hatásos növényi dopping a baldrián (macskagyökér, valeriána) megnyugtatja az idegeket, segíti a koncentrálást, a stressz leküzdését. A csalán, spenót és a saláta sok klorofillt és vasat tartalmaznak. Serkentik az anyagcserét, több oxigén jut az agyba, emeli a teljesítményt.

A gondolkodás segítésére, az agyi impulzusok átvitelének gyorsítására B-vitaminokra van szükségünk. Ezeket szójatermékek, búzacsíra, máj, hús, repce- és napraforgóolaj, tojássárgája és teljes őrlési lisztből készült termékek tartalmazzák.

A gingkó fa kivont anyagai értágító hatásúak, melyek főképpen az agy vérellátását segítik – természetes teljesítményfokozók. A banán fokozza a szervezet szerotonin termelését, ez javítja hangulatunkat és stressztűrő képességünket. Feleslegessé teszi hangulatjavító szerek szedését. 2 darab elegendő naponta. Orbáncfűolaj és kivonat segít nyomott hangulat esetén és depresszió ellen. A ginzengkivonat nyugtatólag hat a vegetatív idegrendszerre (idegesség, nyugtalanság, félelem), meggyorsítja az impulzusok átvitelét (figyelem).

Taurinra van szükségünk, hogy elkerüljük a feszült idegállapotot. Ez az anyag megtalálható az agyban, de stresszes állapotban és a korral a mennyisége csökken. Tengeri halak, vörös húsok és tejtermékek tartalmazzák.

A sörélesztő fontos aminosavakat, enzimeket, nyomelemeket tartalmaz, melyek segítik az agy működését megterhelés alatt.

Agyunk védelmére és felkészítésére a stressz ellen nincs szükségünk gyógyszerekre, elég, ha ellátjuk C-, E-vitaminnal, béta-karotinnal. Legjobb hatásúak a fokhagyma, szeder, málna, spenót, brokkoli, piros szőlő, paprika, kivi, aszalt szilva és az eper.

Különösen jók a natur-dopping szempontjából a csonthéjasok. B-vitamint és cholint tartalmaznak, amely az ingerületszállító acetil cholin alapanyaga. Ez befolyásolja az agysejtek közötti információcserét és erősíti a koncentrációképességet. Gyorsan és jobban tudunk gondolkodni. Ne feledkezzünk el a magas kalóriaértékről! Az ananász hatóanyagai megelégedettséget, boldogságot, és jó hangulatot idéznek elő.

Általánosan elmondhatjuk, hogy mindezek az eljárások nem tesznek okosabbá, de könnyebben tudunk tanulni, nem veszítjük el stresszes helyzetekben az áttekintésünket, és gyorsabban gondolkodunk. Ezzel előnyt tudunk szerezni másokkal szemben, és a természetes anyagokkal végzett dopping elérte a célját.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top