Tátrai Band

2009. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A zenekar teljesen egyéni hangzást hozott létre, ennek alapja a két zeneszerző, Tátrai és Pálvölgyi sajátos, egymást remekül kiegészítő zenei világa volt. Ehhez jött az együttes tagjainak közös megszólalása és Charlie különleges orgánuma. A legtöbb dalszöveget Kovács Tamás jegyezte, a Tátrai Band mondanivalója pedig sokakat megfogott.

Az első sikert a New York című dal hozta, 1991-ben, ettől kezdve nem is volt megállás. Az országos turnék végállomása rendre a telt házas Budapest Sportcsarnok vagy Kongresszusi Központ volt. A Tátrai Band egymás után készítette albumait, amelyek közül több aranylemez is született. Ritkán fut be ilyen pályát igényes muzsikát játszó zenekar, mégis törvényszerű volt, hogy tízegynéhány évi folyamatos csúcsra járatás után eljön a pihenés ideje. A Tátrai Band nem búcsúzott közönségétől, mert nem volt miért. A tagok jól tudták, hogy előbb vagy utóbb folytatni fogják a közös muzsikálást és akkor állnak újra együtt a színpadra, amikor mindegyiküknek igazán nagy kedve támad hozzá.

Tátrai Tibor az ország egyik legismertebb és legelismertebb gitárosa. Úgy három évtizede az ő neve jut először az emberek eszébe, ha arról kell szavazni, ki a legjobb a hangszeren. Muzsikált az ország legjobb zenészeivel, Radics Bélától Török Ádámon át Frenreisz Károlyig, s olyan világsztárokkal is, mint B. B. King, vagy Orszáczky Jackie. Hihetetlenül aktív ma is, egyszerre három zenekarral járja az országot. A Szűcs Antal Gáborral közös produkció, a Latin Duó több arany- és platinalemezt mondhat magáénak, a Magyar Atom a fesztiválok nagyszínpados együttese, s a legfrissebb csapat, a Tátrai Trend is nagy jövő előtt áll és már egyre több helyen látható, hallható.

Horváth Károly, alias Charlie jellegzetes hangját az ország, sőt, fél Európa a Generál együttesben ismerhette meg. A zenekar feloszlása után közel tíz éven át külföldön vendéglátózott, s akkor talán maga sem gondolta volna, hogy újra sztár lehet Magyarországon. Mégis így történt, előbb a Tátrai Band frontembereként, majd szólóban ért el hatalmas sikereket. Sosem az aktuális divatot követve, mindig igényes zenével és dalszövegekkel – ahogy ma is teszi.

Pálvölgyi Géza amint elvégezte a jazz konzervatóriumot, a kiváló zeneszerző és billentyűs máris az East együttes tagja lett. A zenekar több korszakát is meghatározták szerzeményei, valamint játéka. A Tátrai Band pályája egyik csúcsát jelentette, hiszen közel száz dalt írt az együttesnek! Később a filmzene felé fordult, ő jegyzi a Valami Amerika című mozi muzsikáját. Első szólóalbuma 2003-ban jelent meg, saját zenekarával klubokban több Tátrai Band számot is játszik.

Kovács Tamás (1952-2003) a Tátrai-Török Tandem feloszlása után felvetette Tátrai Tibornak, hogy igazán létrehozhatna saját zenekart. Tibusz belement, azzal a feltétellel, ha Kovács Úrra hárul a szervezés gondja. Így indult el a Tátrai Band. A debütáló albumot Kovács Tamás kiadója, a Ring Records jelentette meg. Betegségéig a Tátrai Band szövegírója és basszusgitárosa volt, lemezek sorát készítette a zenekarral, rajtuk olyan slágerekkel, mint a sikert meghozó New York. Kovács Tamás 2003 karácsonyán hunyt el – nem sokkal azután, amikor felmerült, hogy újra összeállhatna a Tátrai Band...

A zenekar Kovács Tamásra is emlékezik, amikor 2009. december 18-án, a Papp László Budapest Sportarénában hosszabb kihagyás után újra színpadra áll, hogy megünnepelje huszadik születésnapját.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top