Infraszaunázni jó!

2008. 11. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha a szaunázásra gondolunk, mindenkinek Finnország jut eszébe. A mindennapos méregtelenítés igazi felfrissülés a finnek számára, hát miért ne követhetnénk az ő példájukat? Manapság a nagyobb fitness termek, wellness központok mindegyikében van hagyományos szauna és infraszauna. Hogy mi a különbség ezek között?

A finn típusú szauna először a bőrt melegíti fel, a meleg kívülről befelé terjed a testben. Ekkor a bőrfelszín aprócska hajszálerei megnyílnak az odatóduló véráramnak. A friss vér vitaminokat, vizet hoz a bőr felső rétegeihez. A forróság hatására kitágulnak a bőr pórusai, így az őket eltömítő piszok könnyedén kilökődik. Beindul az izzadás, és bőr olajmirigyeinek a termelése is. Az infraszauna esetében a test belülről kifelé melegszik, ugyanis a meghatározott hullámhosszúságú, szemmel nem látható infrasugarak a levegőn és a bőrön áthatolva egészen a belső szervekig jutnak – ezzel semmiféle kárt nem okozva. Az eredmény mindkét esetben azonos, a fokozott meleghatás a test szabályzó rendszerét működésbe hozza, izzadság párologtatásával a bőrt, a testet hűteni próbálja. Testünk "provokálása" salakanyagok távozásával jár, felfrissülünk, újjáéledünk. Azonban az infraszauna mégis kíméletesebb, mint finn őse, Hőmérséklete csupán 40-60 °C, ezért azok is nyugodtan használhatják, akik nem kedvelik a magas hőmérsékletet.

Az izzadáson kívül rengeteg jótékony hatása van a (infra)szaunázásnak. Például kiváló eszköz a súlycsökkentés vagy a narancsbőr eltávolítása érdekében, ugyanis a cellulit anyagok az infrasugarak hatására gyorsabban ürülnek ki szervezetünkből.

Fantasztikus stresszoldó és fájdalomcsillapító, használhatják szívbetegek és magas vérnyomással rendelkező személyek is. Kitűnően alkalmas gyulladásos megbetegedések orvoslására úgy, mint reumás ízületi gyulladások vagy izom- és mozgásszervi betegségek kezelésére. Csökkenti a fáradékonyságot és erősíti az immunrendszert.

Alkalmazható sebhelyek és sérülések gyógyítására is. Az infraszauna hatására a sebhelyek enyhébb hegesedéssel gyógyulnak, rándulások és egyéb fizikai megerőltetés esetén pedig segít felgyorsítani a szervezet gyógyítómechanizmusát. Szívérrendszeri passzív, kondicionáló hatással is bír, és természetesen ne feledkezzünk meg méregtelenítő hatásáról sem.

Egészségetekre!

 Már otthon is lehet saját infraszaunánk:

http://www.infraszaunacenter.hu/index.html



Szerző

donna.hu



Scroll to Top