A fogszuvasodásról röviden

2008. 11. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Fogszuvasodásról akkor beszélünk, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és ezáltal felborul az egyensúly. Ilyenkor a fogzománc folyamatosan elveszíti ásványi anyagait, elvékonyodik, majd megreped.

A fogak elleni „támadás” erőssége öt tényezőtől függ, melyek a következők:

- A szénhidrát: Az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez.

- A lepedék: A fogszuvasodás akkor következik be, ha a szájban baktériumok vannak melyek lebontják a szénhidrátokat. Savat és egy ragadós anyagot termelnek, ezek hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a savakat. - Étkezések gyakorisága: Annál nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának értéke, minél többször fogyasztunk savtermelő tápanyagokat. A gyakori savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét ezzel csökkentik a helyreállítás esélyét. - A táplálék visszamaradása a szájban: Az az időtartam, amely alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig van a táplálék a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.

Védő tényezők hiánya: A kariogén tényezőket különböző védő tényezők ellensúlyozzák: a nyál, a fluorid (erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és a sav termelését), a foglepedék eltávolítása (fogmosás és szájöblítés) és a barázdazárók alkalmazása. Mindezek hiánya hozzájárul a fogak gyorsabb romlásához.

Tudtad, hogy: • a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz;

• sportolók esetében fogozott a fogromlás kockázata, mivel gyakran savas hatású, energiát adó sportitalokat fogyasztanak;

• a bulémiások foga is veszélyben van, a szájba visszakerülő gyomorsav miatt;

• étkezés után várjunk kis időt a fogmosással, hiszen így tovább dörzsöljük az étkezés során savhatásnak kitett fogunkat

• ha hosszú ideig isszuk az üdítőt, teát, kávét sokkal jobban károsítjuk és színezzük fogainkat, hiszen hosszabb ideig van kitéve a káros hatásuknak

• az étkezések között elfogyasztott cukormennyiség jóval inkább  károsítja a fogazatot, mint ha ugyanennyi cukrot a főétkezéseken fogyasztunk el.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top