IQ a szerelemhez?

2009. 11. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egymásba szeretni és elkezdeni egy új kapcsolatot sokkal egyszerűbb dolog, mint azt a kapcsolatot eredményesen működtetni, melyhez a szerelemnél jóval többre is szükség van. Pusztán szerelemmel ugyanis nem lehet elsimítani a nézeteltéréseket, a hétköznapi gondokat és problémákat. Csak az, hogy szeretünk valakit még nem jelenti azt, hogy a kapcsolatunk boldog lesz és harmonikus.

Amikor belevágunk egy új kapcsolatba, akkor mindenki tiszta lappal indul, nincsenek eleve vesztesek és nincsenek tuti befutók. Mindenkinek egyenlő esélyei vannak arra, hogy megtalálja a maga boldogságát. Persze azt, hogy végül milyen lesz a viszony a felek között sok minden befolyásolja: az életkor, a tapasztalatok, az érettség, valamint az, hogy milyen magas az érzelmi intelligenciájuk.

Hogy ez mi a szösz? Az a képesség, hogy bizonyos párkapcsolati szituációkban megfelelően tudjunk reagálni, hogy a helyzetet pozitívan tudjuk befolyásolni. Nem ezzel születünk, ezt tanulni kell. Hogy honnan? A korábbi kapcsolatainkból.

Az emocionális intelligencia – EQ – fejlettsége, vagy éppen fejletlensége a felelős a kapcsolataink kimeneteléért, viszont nem kell kétségbe esni, ha eddig a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan mi szerettük volna. Nagyon fontos, hogy ez nem csak párkapcsolatainkra vonatkozik, hanem mindenféle társas helyzetben szükségünk van az EQ-nkra.

Minél több párkapcsolati szituációt éltünk már meg, annál eredményesebbek lehetünk a jövőben – persze csak akkor, ha a tapasztalatokat jól elraktároztuk és a megfelelőt tudjuk előkotorni adott esetben. A korábbi kapcsolatokat néhányan igyekeznek kitörölni az emlékezetükből, ám ez nem jó megoldás – sőt nem is igen lehetséges -, hiszen a korábbi esetekből tanulva harmonikusabb lehet a kapcsolat a jelenlegi kedvessel. Tehát a kapcsolati problémák megoldását igenis tanulni kell – bár vannak őstehetségek is, akiknek mindenféle problémamegoldás remekül megy.

Ahhoz, hogy érzelmi életünket magasabb szintre tudjuk emelni szükség van a személyiségfejlesztésre, mely segíthet az életvezetésben, a párkeresésben is. Ha ismerjük önmagunkat, akkor tudni fogjuk, hogy milyen fokú empátiára vagyunk képesek, mennyire vagyunk frusztráltak, mennyire tudunk kapcsolatot teremteni, és mennyire tudjuk értelmezni a másik fél visszajelzéseit. Az önismereten kívül nagyon fontos az ambíció és az önkontroll is, tehát lényegében az emocionális intelligencia azt jelenti, hogy tudunk bánni az emberekkel.

Sokáig úgy tartották, hogy a magas IQ elegendő a sikerhez, ma már azonban sok pszichológus vélekedik úgy, hogy a sikeres élethez sokkal fontosabb az emocionális intelligencia. Ezt támasztja alá, hogy a művészek, a politikusok és egyéb híres emberek ritkán az IQ-jukkal hódítanak, sokkal inkább az EQ-juk győzi meg az embereket rátermettségükről.

Az érzelmi intelligencia tehát nagyon fontos része a műveltségnek és elengedhetetlen a sikeres élethez, valamint ahhoz, hogy kapcsolataink jól működjenek.

A következő részben bemutatjuk hogyan lehet fejleszteni az EQ-t.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top