Íriszdiagnosztika

2009. 09. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amellett, hogy a szemünk számos személyes érzelmet és könnyen megállapítható fizikai állapotot fejez ki, vannak szakemberek, akik többet tudnak kiolvasni a szem egy részéből, mint a szomorúság, az öröm vagy éppen a fáradtság. A szem e speciális naplója az írisz, amely a szemgolyó színes része, más szóval a szivárványhártyája.

Ez az eljárás az íriszdiagnosztika, amely a szivárványhártya és a szemfehérje színeit és ismertetőjegyeit vizsgálja. Az íriszben ugyanis úgynevezett felhőcskék és egyéb jelek találhatóak, amelyek az egészségi állapottal és a korral együtt változnak. Bizony, a szemünk színe nem marad ugyanaz egy életen át, hanem folyamatosan változáson megy keresztül.

A kutatók több ezer szem tanulmányozása után jutottak arra a következtetésre, hogy ezt a változást figyelembe véve a szem képes a test teljes állapotát tükrözni. Ennek alapja az a holisztikus gondolkodásmód, hogy testünk minden egyes sejtje megéli azt, amit a többi megél.

Ezt a technikát az elmúlt században fejlesztették ki, de a születése visszanyúlik egészen a tizenkilencedik századig. Egy magyar orvost, Péczely Ignácot tekintjük az íriszdiagnosztika atyjának. A felfedezés története szerint, gyermekkorában Péczely felfedezett a kertjükben egy baglyot, aminek eltört a lába. Hazavitte és gyógyítani kezdte. Miközben naponta ápolta, megfigyelte, hogy a bagoly szemében kialakult fekete csík egyre halványodott, ahogyan az állat jobban lett. Amikor teljesen meggyógyult, a vonal már fehér színű volt a bagoly íriszén. Péczely innentől kezdve szentelte életét az íriszdiagnosztika kifejlesztésének. Mára többen a klinikai vizsgálatok méltó kiegészítésének – vagy éppen helyettesítésének – tartják e diagnosztizáló módszert.

Természetesen nem lehet mindent kiolvasni szemünkből, de fájdalmas  vizsgálati módszerek esetében van némi előnye. Hiszen fájdalommentes, gyors és ráadásul nem kerül vagyonokba.

A technika elkülönít a szivárványhártyán úgynevezett reprezentációs pontokat. Ha a szervezet teljesen egészséges, nincs rendellenes elváltozás az egész íriszen. Ám, ha valamelyik szerv vagy testrész beteg, akkor az ahhoz tartozó reprezentációs ponton elváltozást figyelhet meg a szakember. Látja a bajt és sajátos módszerrel kutatja a betegségek mögötti okokat, sőt segít egy irányt is kijelölni a gyógyulás felé. Valóban olvas a szemünkből, mégpedig a testünk jeleit.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top