Ismerjük meg önmagunkat – és legyünk mi a legjobbak!

2009. 02. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy kicsit nézzünk magunkba, és elemezzük ki őszintén, hogy hogyan viselkedünk a munkahelyünkön. Ha azok közé tartozunk, akik az energia minimumelve szerint dolgoznak – vagyis mindegy hogyan, csak legyen kész a dolog – akkor máris igen rossz úton járunk. Ha pedig ehhez még az is társul, hogy hiba esetén mindent megteszünk annak érdekében, hogy másra kenjük a bajt – miközben jól tudjuk, hogy mi is részesei voltunk a bakinak – még rosszabb a helyzet. És ha ezt még azzal is megspékeljük, hogy munkaidőnk fennmaradó részét azzal töltjük, hogy infókat szerzünk be kollégáinkról és pletykálkodunk, akkor már végképp kezdünk elveszni. Azonban nem szabad hagyni magunkat! Csak annyi a lényeg, hogy önmagunkat legyőzzük, és leszokjunk arról, hogy minden mással foglalkozunk, csak magunkkal nem. Íme, egy kis segítség önmagunk megismeréséhez!

1. Lépés: Gondolkozzunk el a jó és a rossz tulajdonságainkon – ezek ugyanis a munkában is működnek. Vagyis ha emberi kapcsolatainkban megbízhatóak és őszinték vagyunk, azonban ezzel egy időben rendetlen és szétszórt – ez valószínűleg a munkánk során is jellemez majd bennünket. Nincs más dolgunk, mint kiemelni az előnyeinket és dolgozni hátrányainkon. Lehet, hogy otthon megengedhetjük magunknak a rumlit, de a munkában tudnunk kell dolgozni a hátrányos tulajdonságaink ellen is. 2. Lépés: Határozzuk el, hogy miben látjuk a jelenlegi csúcsot a karrierünkben. Ha ugyanis tisztábban látjuk céljainkat sokkal hatékonyabban fogunk tudni küzdeni értük. Lehet, hogy most egy kicsit megrekedtünk a karrierünkben, de ha ezt már felismerjük, sínen vagyunk. Gondoljuk át, hogy hogyan akarjuk látni magunkat néhány év múlva. Ezután készítsünk listát arról, hogy mit kell mindezért tennünk – és már kezdhetjük is a megvalósítást!
3. Lépés: Tanuljunk másoktól! Biztosan van olyan ember a környezetünkben, akinek jó értelemben véve irigyeljük a karrierjét. Gondolkodjunk el rajta, mit tudhat, amit mi nem – ezek után pedig álljunk rá arra, hogy elsajátítsuk azt a tudást, amely még nem áll rendelkezésünkre. Ha szükséges, menjünk el egy továbbképzésre, tanuljunk valami olyat, amit használni tudunk a munkánkban. Ma már rengeteg felsőoktatási intézmény képzései közül válogathatunk, de tanfolyamok, okleveles képzések vagy egy mentor segítsége is hasznos legyen.
4. Lépés: Bízzunk magunkban! Ha ugyanis elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk elérni mindazt, amit szeretnénk, akkor el is fogjuk. Nagyon fontos, hogy minden helyzetben tisztában legyünk saját képességeinkkel, és mindig tudjuk, hol a helyünk. Tehát ha mondjuk titkárnők vagyunk, akkor ne rögtön a vezérigazgatói székbe képzeljük magunkat – vagyis legyünk reálisak, és akkor környezetünk is reálisan tekint majd ránk! Nagy segítségünkre lehet egy önismereti tréning vagy egy life-coach tanítása. Nem kell minden problémát egyedül megoldanunk, sőt: nyilvánvalóan egy rakás dolgot nem látunk objektíven magunkkal kapcsolatban.
5. Lépés: Legyünk vonzóak! Bármennyire nehezen hisszük is el, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben azt mások is meglátják – ez pedig igenis számít a munkában. Tegyünk rendet magunkban és akkor sokkal hatékonyabban fogunk dolgozni is. Senki nem akar ugyanis olyan embert alkalmazni, akiről süt, hogy nem elégedett önmagával. Magunkra tehát mindig legyen gondunk: ragyogjunk és sugározzuk magunkból az észt mindig, minden helyzetben!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top