Iszik vagy gondolkodik?

2009. 08. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb ilyen történet úgy kezdődik, hogy „brit tudósok rájöttek, hogy”, ám jelen esetben hőseink német kutatók, akik MRI-vel figyeltek tizenöt kísérleti alanyt ivás közben. Az alkohol hatását vizsgálták a felvételeken.

A tudomány oltárán hét nő és nyolc férfi „áldozta” fel magát, és a cél érdekében alkoholt iszogattak szívószállal. Az kísérleti alanyok alig hat perc alatt megérezték a hatását, mely 0,5-0,6 ezrelékes véralkoholszintet okozott. A Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism című szakfolyóirat arról számolt be, hogy ettől kezdve az agysejtek működése megváltozott, az agy a szokásos glükóz helyett – energiaforrás gyanánt – az alkoholban található cukrot kezdte felhasználni, az agysejteket védő kreatin koncentrációja csökkent, ez a tudósok szerint azt jelzi, hogy az alkohol hatásokat idéz elő a sejtmembrán – más néven sejthártya, a bőrhöz hasonló védő funkciót lát el a sejt körül - szerkezetében.

A vizsgálat másnapján kontrollteszten ellenőrizték a hatást, és rájöttek, hogy az agyi anyagcsere egészséges emberek esetén, közepes mennyiségű alkohol fogyasztás mellett helyre áll. Ám a kutatók azt feltételezik, hogy az agy regenerálódási képessége alkoholos hatásra csökken, sőt akár el is tűnhet, ahogy a bevitt alkohol mennyisége növekszik. Az alkoholistákra jellemző állandósult és visszafordíthatatlan agyi elváltozások esetében is alapul szolgálhatnak a mostani kísérletben tapasztalt hatások – vélik a tudósok.

Köztudott, hogy az alkohol gátolja az idegrendszeri folyamatokat, és pontosan ezek a gátló mechanizmusok idézik elő azt a bizonyos izgatottságot, mely az alkoholfogyasztással jár. Oldódnak a gátlások, nincs önfegyelem és morális kontroll, ezért az ittas ember sokszor nem ismeri fel a veszélyeket. Sokan azért szoknak rá, mert oldja a szorongást, alkoholos mámorban könnyebb ismerkedni, de valljuk be, hogy ez gyenge magyarázat.

Ha valaki rendszeresen, de kis mennyiségben fogyaszt alkoholt – ő a társasági italozó -, az a legtöbb esetben nem jár pszichikai és fiziológiai elváltozásokkal, ám az erős italozás – az alkoholizmus – súlyos problémákkal jár együtt. Az emésztő- és keringési rendszer, a vesék és természetesen az idegrendszer – hogy csak néhányat említsünk – komolyan károsodik. Gyakoriak a táplálkozási zavarok a depresszió, és az impotencia. Sokáig úgy gondolták, hogy ezek a testi-lelki tünetek egyenesen az alkoholfogyasztásból következnek, ma azonban inkább az alkoholistákra jellemző hanyag életmódnak tudják be az orvosok, mivel sokszor jellemző a helytelen és hiányos táplálkozás, valamint a higiénia hiánya.

Nem mondhatjuk azonban azt, hogy soha ne igyon többet senki egy kortyot sem. Egyes kultúrákban teljesen elfogadott bizonyos élethelyzetekben, így például nálunk is esküvők, vagy ballagások alkalmával, illetve nagyobb ünnepeken, hogy az emberek a pohár fenekére néznek, bár pont ez a bizonyos szintű társadalmi elfogadottság vezet oda, hogy sok ember küzd Magyarországon alkoholproblémákkal.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top