Itt az új őrület: terhességi hormondiéta

2011. 06. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azt már tudjuk, hogy Amerika  – főleg Hollywood – odavan a könnyű és gyors diétákért. Hallottunk már vércsoport-diétáról, almadiétáról, gyomorgyűrűről, de a legújabb diétás technika már kiveri a biztosítékot. Az új őrület a HCG-diéta.

Bizony hölgyeim, HCG. Ezt a hormont az anyukák és a teherbe esni vágyók, sőt valószínűleg minden nő ismeri. Ez az a terhességi hormon, melyet a gyorstesztek is kimutatnak. Hogy hogyan segít ez abban hogy a nyelve kevésbé lendüljön ki? Ez érdekes kérdés és rövidesen választ is adunk rá, de előbb nézzük a tényeket.

Az Egyesült Államokban az orvosok már 1950 óta adnak HCG-t a betegeiknek, hogy azok könnyen és gyorsan veszíthessenek a súlyfeleslegükből. Az elmúlt évekig azonban ez az eljárás csak igen ritkán fordult elő. Persze az álomgyár szépségmániája hamar megtalálta ezt a furcsa diétát, és ahogy sejthető, egyből slágerré vált. Rengeteg fiatal és kevésbé fiatal hölgy rohant a legközelebbi orvoshoz, aki elvégzi a beavatkozást és igényelte a HCG-injekciót.

Most pedig a működési elv. Megdöbbentő, de maga a hormon furcsa módon nem elég a fogyáshoz, ezért a diétához a hormon beadása mellett még az is hozzátartozik, hogy csak napi 500 kalóriát lehet fogyasztani. (Szakértők már próbáltak rávilágítani, hogy egy ilyen drámai kalóriabevitel-csökkentés már önmagában hozzájárul a súlyvesztéshez, de a jelek szerint a hölgyeknek ez nem volt elég meggyőző.)

Viszont mióta felkapott lett a diéta, egyre több orvos próbál kampányolni ellene, hiszen értelmetlen hormonnal terhelni a szervezetet, ha egyébként is lecsökkentjük a kalóriabevitelt. Az interneten egyre több pletyka kering arról, hogy levették a rendelők ezt az eljárást a szolgáltatásaik közül és sok orvos is fellép ellene.

Nemrég még az amerikai Time magazinban is megjelent egy cikk, mely próbálja rádöbbenteni a nőket, hogy csupán placebo a terhességi hormon és valójában nem is attól fogynak, hanem a kalóriabevitel csökkentése okozza a súlyvesztést.

Sajnos az, hogy egyre többet írnak a témáról, csak feltüzeli azokat a kétségbeesett hölgyeket, akik úgy érzik, nincs más megoldás fölös kilóik leadására, csak ez a diéta. Ez persze érthető, ha az ember már az ezredik diétával próbál fogyni, egy idő után hajlamos hinni mindennek, ráadásul itt valóban tapasztalható súlyvesztés, csak kérdés, hogy a felesleges hormonkezelés milyen hatással lesz a hölgyek szervezetére. Ami pedig még elszomorítóbb, hogy sok nő, aki nem engedheti meg magának a kezeléseket, teherbe esik, és úgy éhezteti magát.

A fogyás miatti terhességek száma pedig már úgy megnőtt az Egyesült Államokban, hogy az orvosi kamara is felfigyelt rá. Bár eddig semmilyen információt vagy közleményt nem adtak ki a témában, a HCG-diéta egyre kevesebb helyen vehető igénybe. A jelek szerint igyekeznek komolyabb médiavisszhang nélkül megszűntetni az eljárást, hogy minél kevesebben halljanak róla, így talán könnyebb lesz kitörölni a köztudatból. Bár ahogy az amerikai szépségipart ismerjük, nem valószínű, hogy ez a diéta olyan hamar kivész majd a diétatrendek közül.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top