Ízletes és egészséges 1.

2008. 04. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Holott ezeknek a kultúráknak a hagyományos étkezési szokásai, felhasznált alapanyagai és főzési módjai sokkal egészségesebb táplálkozást tesznek lehetővé, mint a mi megszokott, minden nap fogyasztott ételeink.

A tradicionális mediterrán étrend Görögországban – elsősorban Krétán – és Dél-Olaszországban volt jellemző. Egyúttal ezek azok a területek, ahol a krónikus megbetegedések száma a legalacsonyabbak közé tartozott a világon, és az ott élők igen magas életkort éltek meg – egészen addig, amíg az európai és amerikai ételek és a gyorséttermek el nem söpörték a hagyományokat.

Mediterrán étrend alapja:

Ebben az étrendben a gyümölcsök, a zöldségfélék, a főtt tészta, a rizs és a különféle hüvelyes növények játsszák a főszerepet. Az ételek elkészítésekor az olívaolajat részesítik előnyben a mediterrán szakácsok a vaj vagy a margarin helyett. Emellett fontos része a napi táplálkozásnak a vacsorához elfogyasztott pohárnyi vörös bor is.

Kinek ajánlott:

Elsősorban azok számára ideális ez az étrend, akik szeretnék koleszterinszintjüket, illetve magas vérnyomásukat csökkenteni. A kutatók bebizonyították, hogy az ilyen típusú étrenden élő emberek tovább élnek és kevesebben szenvednek közülük cukorbetegségben vagy érrendszeri betegségekben. Szintén ajánlott azoknak, akik állandó energia hiányban szenvednek, hiszen az ételek szénhidrát tartalma magas.

Kinek nem ajánlott:

Kerüljék ezt az étrendet azok, akik hajlamosak arra, hogy többet fogyasszanak a napi meghatározott adagnál! Szintén nem ajánlott az állandó időhiányban szenvedőknek, hiszen az ételek elkészítése meglehetősen időigényes.

Fogyasztható alapanyagok:

Naponta: kenyér, tészta, rizs, kuszkusz, árpa- és kukoricaliszből készült kása (polenta), különböző gabonák, burgonya, gyümölcsök, hüvelyes növények, zöldségek, olívaolaj, sajtok, joghurt.

Hetente: hal, tojás, baromfi, édességek.

Havonta: húsfélék.

Tilos fogyasztani:

gyorséttermek kínálata, zsírosabb tejtermékek. A tésztafélékhez semmilyen esetben ne válasszunk krémes, tojásos alapanyagú szószokat!

Szakemberek véleménye:

Az étrend nagy előnyének tartják, hogy amellett, hogy kevés húsételt és tejterméket tartalmaz, mégis igen változatos étkezést tesz lehetővé. Külön kiemelik, hogy az olívaolaj felhasználásával sokkal egészségesebb ételeket készíthetünk, és köztudott, hogy ez az olaj segíthet megelőzni a szívrohamot is. Túl sokat azonban ne használjunk belőle, hiszen a többi zsiradékhoz hasonlóan ez is hizlal!

Az orvosok megállapítása szerint az a szokás, hogy a vacsora mellé alkohol tartalmú italokat fogyasztunk – például vörös bort –, kifejezetten jót tesz szervezetünknek, különösen a szívünknek. A mértéktartás azonban nagyon fontos: napi két-három pohárnál többet nem szabad inni, és minden héten kell tartani három alkohol-menetes napot is. Aki ennél többet fogyaszt, számoljon azzal, hogy a bor jótékony hatása a visszájára fordul!

Kapcsolódó anyagok:

$$407$$

$$408$$

Kapcsolódó fórum:

$$f1646$$

$$f26$$

$$f864$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top