Két ember felelőssége!

2008. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

De a tapasztalatok szerint nem igazán ez a jó megoldás, igen ritka, hogy egy elbaltázott kapcsolatot egy meseszép viszony kövessen. Sok emberre jellemző, hogy válása után újabb kapcsolatba kezdett, de hiába minden tudás, továbbra sem volt képes elengedni magát az ágyban, s új partnerének ugyanúgy hazudott – például csak megjátszotta az orgazmust.

Egy másik nagy gond, ha valaki nem ismeri fel egyáltalán, hogy valami baj van. Gondoljunk egy olyan nőre, akit igen szigorúan neveltek, s gyermekkorától sulykolták neki, hogy a szex az bűn, az valami nagyon ocsmány dolog. Egy ilyen asszonynak mondhatnak bármit, ha állandó bűntudattal indul az ágy felé, akkor minden örömét és vágyát el fogja fojtani.

Mit lehet tenni ilyenkor, amikor a bajban lévő fél sehogy sem tud változtatni, sehogy sem tud partnerével őszinte lenni? A párkapcsolatban az a szép, hogy két ember kell hozzá, s ilyenkor a másik fél is felelős a történtekért. A tapintatos kíváncsiság, vagy inkább nevezzük odafigyelésnek elengedhetetlen a boldog kapcsolat kialakításához és fenntartásához, s a passzív szemlélődés helyett néha nem árt a tettek mezejére lépni.

– Már az első éjszakánkon láttam a későbbi nejemen, hogy mennyire feszült – mesélte János, egy példamutatóan türelmes és megértő férfi. – De ezt akkoriban a tapasztalatlansága rovására írtam. Később kiderült, hogy ez nem változik, szeretkezés közben mozdulatlan, csak időnként húzza hátrább csípőjét, mintha ki akarna bújni az ölelésből. Gyanakodni kezdtem, hogy talán fájdalmat okozok neki, s mikor rákérdeztem, azt felelte, hogy néha valóban. De többet nem mondott. Utána néztem a szakkönyvekben, és végül kiderítettem, hogy tudattalanul annyira fél a szextől, hogy görcsösen összehúzza minden izmát. Láttam már, hogy beszélgetni fölösleges – nagyon szégyelli a témát –, egyedül kezdtem a terápiába. Nem hívtam az ágyba, nem közeledtem felé, csak kényeztettem – például megmasszíroztam, megfürdettem. S ő lassan megszokta az érintésemet, már nem feszült meg a teste. Addig kényeztettem hónapokig, hogy este hirtelen magához húzott, és azt suttogta: most akarom!

Szeretni kell – de nem ennyi az egész. Egy kapcsolatban résen kell lenni, figyelni kell az intő jelekre, mert hamar megromolhat. És a tapasztalatokból tanulni kell, valahogy megszerezni azt a bizonyos kapcsolati tudást, hogy teljesebb lehessen az életünk – és hogy gyermekeinknek ezt továbbadhassuk. Mert a válás, a veszekedés, a jéghideg házastársi tekintetetek pokollá teszi azt, amiről gyermekkorunkban azt hittük, hogy az a mennyország.

Kapcsolódó fórum:

$$f443$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top