Wakeboard

2008. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még mielőtt belekezdenénk bármibe is, tisztáznunk kell a windsurf fogalmát, ugyanis a wakeboard az előbb említett sportág kistestvére. Ebből adódóan pedig rendkívül hasonlítanak egymásra. Angolul a szó többek között széllovast is jelent, ebből kiindulva pedig előbb megérthetjük jelentését. Windsurf során egy szörfdeszkát rögzítenek lábunkra s kezünkben egy rövidebb ejtőernyőféleség landol, mellyel tökéletesen suhanhatunk a víz tetején vagy épp fölötte. Az elméleti alap tehát megvan, és most jöhet a menet.

Az 1980-as években egy houstoni fiatal találta fel ezt a sportágat miután el kellett hagynia szülővárosát a gyönyörű tengerparttal együtt. Azonban aki a part mellet születik, a part mellett marad. Gondoljunk csak a szörf életstílusra: aki egyszer megérezte a hullámlovaglás izgalmát, többé nem engedi soha. Így volt ezzel hősünk is, aki tanulmányai mellett windsurf deszkák készítésével és tervezésével foglalatoskodott. Életviteléből – és munkájából – adódóan nem bírta sokáig víz nélkül, s visszatért gyökereihez. Az ötlet pedig a motorcsónak láttán ütötte fel fejét.

Mivel az ember egy idő után mindig többet és többet akar, a vízisí már nem elégítette ki gyorsasági vágyait, hát gondolt egyet s készített magának egy saját deszkát. Rövidebbre szabta, mint egy szörfdeszkát, ám a megpróbáltatásokat csak 45 percig bírta elviselni. Az adrenalin újabb és újabb ötleteket szült, minek következtében 1986-ban már saját céget alapított főhősünk Redline Designs néven.

A deszkák már strapabíróbbak voltak és alkalmasabbak a légi trükkökre, de még mindig nem voltak elég erősek ahhoz, hogy kibírják a leérkezéseket. 1987-ben már megrendezték az első versenyt, amelyen bírók nélkül mindössze négyen vettek részt. 1988-ban megalapították a World Wakeboard Association nevű szervezetet, amelyben már a versenyzési szabályokat fektették le. 1990-re a wakeboard kinőtte kiságyát, s a versenyzők is – és a bírák is –, megszaporodtak. Mára csak Amerikában több mint 3000 taggal büszkélkedhet a WWA, s a verseny és sportág nemzetközivé vált.

Mivel a wakeboardozás bámulatos jövő előtt áll, Magyarországra is betört az őrület. A fővárostól nem is olyan messze már mi is kipróbálhatjuk a sportot. Ugyan minket nem motorcsónak húz, hanem külön kiépített kábel pálya, az érzés ugyanaz s a trükköket is ugyanúgy megtanulhatjuk.

Kapcsolódó fórum:

$$f1664$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top