Ázsia déli és keleti területei – Japán, Kína, Vietnám, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia stb. – mindig is nevezetesek voltak arról, hogy lakosai kiemelkedően magas életkort érnek meg. Ezeknek az országoknak a hagyományos táplálkozási szokásain alapul az ázsiai étrend piramisa.
Ázsiai étrend alapja:
Az ázsiai ételek legfontosabb alapanyagai közé tartozik a rizs, a nudli, a hal, a szója, a tofu, a zöldségfélék – és minden nap kiegészítik étküket egy kis pohár szakéval vagy sörrel!
Kinek ajánlott:
Élvezetes étrend mindazok számára, akik szeretnének lefogyni, és azoknak, akik kevés tejtermékeket akarnak fogyasztani.
Kinek nem ajánlott:
A magas vérnyomású emberek kerüljék az ázsiai konyhát, hiszen ezek az ételek általában igen sósak. Szintén nem ajánlott azok számára, akik allergiásak a tengeri ételekre, kagylóra stb. Az ételek elkészítése sok időt vesz igénybe, a hajszolt élettempójú háziasszonyok számára tehát nem ez az ideális étrend!
Fogyasztható alapanyagok:
Naponta: rizs, nudli, kenyér, köles, kukorica, gyümölcs, hüvelyes növények, gyümölcs, különféle magvak, zöldségek, növényi olajak, hal, kagyló, kevés tejtermék. Hetente: tojás, baromfi, édességek. Havonta: hús.
Tilos fogyasztani:
Kerüljük a gyorséttermek kínálatát!
Szakemberek véleménye:
Az ázsiai étrend egyik leggyakoribb alapanyaga a szója, amely olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a női hormonokra. A kutatók szerint lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy Japánban a legalacsonyabb a világon a női hormonok által szabályozott szervek rákos megbetegedése, például mellrák vagy a méhnyakrák.
A japán étkezések egyik jellegzetessége, hogy nyers ételeket is felszolgálnak, mint például a sushi, amely nyers halból és rizsből áll, vagy a sashimi. A tofu és az apróbb halak a szervezet kalcium ellátásában játszanak szerepet. Mivel a halak csontját is meg kell enni, ez az étrend különlegesen sok kalciumot juttat a szervezetbe.
Kapcsolódó anyagok:
$$406$$
$$407$$
Kapcsolódó fórum:
$$f1646$$
$$f26$$
$$f864$$