Ízletes és egészséges 3.

2008. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ázsia déli és keleti területei – Japán, Kína, Vietnám, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia stb. – mindig is nevezetesek voltak arról, hogy lakosai kiemelkedően magas életkort érnek meg. Ezeknek az országoknak a hagyományos táplálkozási szokásain alapul az ázsiai étrend piramisa.

Ázsiai étrend alapja:

Az ázsiai ételek legfontosabb alapanyagai közé tartozik a rizs, a nudli, a hal, a szója, a tofu, a zöldségfélék – és minden nap kiegészítik étküket egy kis pohár szakéval vagy sörrel!

Kinek ajánlott:

Élvezetes étrend mindazok számára, akik szeretnének lefogyni, és azoknak, akik kevés tejtermékeket akarnak fogyasztani.

Kinek nem ajánlott:

A magas vérnyomású emberek kerüljék az ázsiai konyhát, hiszen ezek az ételek általában igen sósak. Szintén nem ajánlott azok számára, akik allergiásak a tengeri ételekre, kagylóra stb. Az ételek elkészítése sok időt vesz igénybe, a hajszolt élettempójú háziasszonyok számára tehát nem ez az ideális étrend!

Fogyasztható alapanyagok:

Naponta: rizs, nudli, kenyér, köles, kukorica, gyümölcs, hüvelyes növények, gyümölcs, különféle magvak, zöldségek, növényi olajak, hal, kagyló, kevés tejtermék. Hetente: tojás, baromfi, édességek. Havonta: hús.

Tilos fogyasztani:

Kerüljük a gyorséttermek kínálatát!

Szakemberek véleménye:

Az ázsiai étrend egyik leggyakoribb alapanyaga a szója, amely olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a női hormonokra. A kutatók szerint lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy Japánban a legalacsonyabb a világon a női hormonok által szabályozott szervek rákos megbetegedése, például mellrák vagy a méhnyakrák.

A japán étkezések egyik jellegzetessége, hogy nyers ételeket is felszolgálnak, mint például a sushi, amely nyers halból és rizsből áll, vagy a sashimi. A tofu és az apróbb halak a szervezet kalcium ellátásában játszanak szerepet. Mivel a halak csontját is meg kell enni, ez az étrend különlegesen sok kalciumot juttat a szervezetbe.

Kapcsolódó anyagok:

$$406$$

$$407$$

Kapcsolódó fórum:

$$f1646$$

$$f26$$

$$f864$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top