James Bond zenék

2011. 05. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Bond sorozat mély nyomot hagyott a zenében is: nem csak maga a főcímzene avanzsált örökzöld slágerré, hanem az összes többi dal is, ami kapcsolatba hozható vele. Akár jók voltak, akár rosszak. Paul McCartney, Duran Duran, Shirley Bassey, Tina Turner, Madonna... a széles palettáról mindenki megtalálhatja a kedvencét!

A teljesség igénye nélkül nézzük, melyek voltak a legnépszerűbbek:

Első és legfontosabb persze az eredeti sláger, amit a legelső James Bond film indított hódító útjára 1962-ben. A számot Monty Norman komponálta és a John Barry & Orchestra adta elő eredetileg. A Föld civilizált fele ismeri, akár szereti a 007-es ügynököt, akár nem.

Nancy Sinatra „You Only Live Twice” (Csak kétszer élsz) 1967-es dala talán az egyik legtöbbet feldolgozott szám lett a 007 történetében, és hatalmas sikert aratott. Méltó tagja az örökzöldek társulatának.

Bár a szövegírók általában évekig a sorozatnál maradtak és néhány kivételtől eltekintve több rész dalszövegét is jegyezték, az előadókkal már más a helyzet. Shirley Bassey az egyetlen előadóművész, aki több Bond dalt is elénekelt: a Goldfinger (1964), a Diamonds are Forever (1971) és a Moonraker (1979) is az ő nevéhez fűződik.

Fontos lépés volt a Paul és Linda McCartney által írt „Live and Let Die” (Élni és halni hagyni) 1973-ban: a Beatles népszerűségét maga mögött hagyó, de még mindig elismert és híres énekes a slágerlisták második helyéig tornászta fel a dalt a Wings nevű formációval karöltve és sokáig ott is tartotta. (Évtizedekkel később a Guns and Roses is elővette a „Live and Let Die”-t, és rocklegendát csinált belőle.)

A Bond sorból némileg kilóg két dal: a Duran Duran 1985-ös „A View to kill” és az A-Ha „The Living Daylights” (1987) című dala. Miért kivételek ezek?  ...mert egy suta „célcsoportbővítő akció” keretében kerültek ezek az előadók a Bond diadalútba. A két „tinilánykedvenc” együttes bár a slágerlistákat sikeresen ostromolta, a Bond-életérzés szempontjából kevés értéket adott a sorozathoz. (Plusz nézőt pedig pláne nem, bár kétségtelenül népszerűek voltak.)

1989-ben érkezett a „Licence to kill” Gladys Knighttól, ami óriási sikert aratott, majd rögtön ezután a „GoldenEye” Tina Turnerrel 1995-ben. (A slágerben közreműködött a U2 is, a zenét ugyanis ők hangszerelték a dalszöveg alá.)  1997-ben jött Sheryl Crow a különleges hangulatú „Tomorrow never dies”-zal. 1999-ben pedig megérkezett a Garbage „The world is not enough” című dalával az azonos című Bond részhez. 2002-ben egy újabb világsztár adta a nevét a 007-es ügynökhöz: Madonna énekelte el a „Die Another Day”-t.

2006 fordulópont volt James Bond életében: nem csak új színészt kapott Craig David személyében, hanem a sorozat gyakorlatilag elölről kezdődött és némileg új koncepciót kapott. (Például Bond sokkal nyersebb, „vadkanosabb” lett, amit máig sokan sérelmeznek.) A Casino Royale című rész dala a „You know my name” lett Chris Cornell előadásában.

2008-ban érkezett a Kvantum Csendje, az "Another way to die" című dallal. Ezt Jack White és Alicia Keys jegyezte.

Neked melyik a kedvenced?

A nőfaló író kémregényei

Minden idők No1 Bond kocsija

A Bond girlök sűrűn halnak

James Bondok a történelemben

A nevem Bond. James Bond



Szerző

donna.hu



Scroll to Top