Már csak néhány nap, és újra itt a húsvét hímes tojásostól, nyuszistól, locsolóstól. Szeljük a sonkát, gyúrjuk a keksztekercset, bőszen verjük a piskótához a tojásfehérjét. Mi lenne, ha idén valami új, különleges, ám mégis könnyen elkészíthető gasztrocsodával nyűgöznénk le a locsolókat, a családot? Mi is legyen az? Nos, nekünk van egy tippünk: töltött édes és sós sütemények. Ám nem a hagyományos formában, hanem a világújdonságnak számító Zila tortaformákban. Az ország tortáiról is ismert Zila László cukrászmester forradalmi tortaformáival gyorsan és egyszerűen hozhatók létre akár folyékony töltetlékkel gazdagított édes, vagy éppen sós finomságok. Ha úgy tartja kedvünk, fagyasztott ínyencségeket is készíthetünk a segítségükkel. Ráadásul minden egyes szelet tökéletesen egyforma nagyságú lesz. Ilyen mennyei, megjelenésükben is ínycsiklandó finomságokkal biztos nem kínálják mindenütt a locsolóinkat!
Zila mákos guba Hozzávalók: 1 tortaforma 1 kockaforma tej (2,8%-os) 10 dl 7,5 dl cukor 20 dkg 15 dkg tojássárgája 3 db 2 db darált mák 25 dkg 19 dkg vaníliarúd 1 db 1 db kifli 10 db 7,5 db citrom reszelt héja 1 db 1 db narancs reszelt héja 1 db 1 dbElkészítés: A kifliket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálba helyezzük. A tejet a mákkal, cukorral, citromhéjjal, narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. Majd ennek a főzetnek kb. a 3/4 részét a kiflire öntjük, a kiflidarabokat beleforgatjuk, és hagyjuk, hogy azok megszívják magukat. A maradék folyadékot lehűtjük és belekeverjük a tojássárgáját. Ezek után ezt is a kiflidarabokra öntjük, és óvatosan elkeverjük az egészet. A bekevert gubát kifújt Zila formába helyezzük, és kártyával betömörítjük.
Sütés: 170°C-os, előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, a felületét megszórjuk morzsával, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük. A kisült tortát vaníliapudinggal vagy ízlés szerint más öntettel töltjük. Végül tejszínhabbal díszíthetjük. További receptek: ITT
Zila Tortaforma
Zila Kávéház Cukrászda és Étterem