Karácsony a nagyvilágban

2008. 12. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mexikóban a Las Posadas a kilenc napig tartó fesztivál zárónapja. December 16-án kezdődik, és a Noche Buena nevű szentestén fejeződik be. A családok választhatnak, melyik napon legyen náluk a jászol. A többiek végigjárják a házakat, posadát énekelnek, azaz szállást kérő dalt (magyarul betlehemest), majd mindig a harmadik házban találják meg Máriát és Józsefet. Persze mindenütt megvendégelik a zarándoksereget gyümölccsel, cukorral, mogyoróval a piñata hétágú dobozából, a hét főbűn szimbólumából. A gyerekek ajándékát a Három Bölcs hozza Vízkereszt napján, ha kiteszik a cipőjüket az ablakba, benne a kívánság levéllel.

Olaszországban dominálnak a katolikus szokások. December elejétől a városok utcáit, kirakataikat ünnepi fénybe öltöztetik. Akárcsak nálunk – megjelennek a Mikulások, akiket Karácsonyapónak vagy Télapónak (Babbo Natale) hívnak. Alkalmi árusok kínálják a kegy- és dísztárgyakat. Az ország egyes részein Jézus ajándékozza meg a gyerekeket karácsony estéjén, másutt viszont Befana, a jóindulatú boszorkány tömi tele finomságokkal a kikészített zoknikat Vízkereszt napján. A rosszaknak egy darabka szén a „jutalma”.

A boszorkány neve az Epiphania szóból ered. Úgy lett jótevő, hogy Krisztus születése előtt három bölcs kopogtatott La Befana ajtaján. A születendő gyermekről érdeklődtek nála, ő ugyan nem tudott segíteni, de szállást adott a bölcseknek, akik másnap tovább indultak a keresésére. Befana nem tartott velük, de mivel örökké keresi a meghalt fiát, a gyerekeket azóta is látogatja.

Az olaszok már december 8-án, Mária mennybemenetelének napján felállítják a karácsonyfát. A betlehem eredete is az 1223-as Itáliából ered, amikor Assisi Szent Ferenc a greccioi erdő barlangjában létrehozta a presepét, vagyis a jászolt élő állatokkal. A kis Jézust jelképező kisdedet csak a szenteste éjfelén helyezik a jászolba. Dél-Olaszország vallásos népei az egyik templomból a másikig zarándokolnak, hogy megcsodálják a különböző betlehemeket. Szentestén az olaszok a la Vigilia, vagyis a böjtre való emlékezés keretében akár tizenhat féle halételt is esznek. A toszkán vidéken jellemző a hurkára emlékeztető cotechino, a vízben kifőzött hurka. Másutt a zamponét, a disznólábbal főzött lencsét vagy babot készítik el, s hozzá az apró-süteményeket. A desszert a legtöbb háztartásban a pandoro, a porcukorral meghintett kelt tészta vagy a penettone, a szárított gyümölcsös piskóta.  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top