Karcold, vakard, fröcsköld!

2011. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha húsvét, akkor tojásfestés! Talán nem is kérdés, hogy bevonjuk-e a gyerekeket ebbe az elfoglaltságba! Köztudott az anyukák és nagymamák körében: a csemete biztos örömét leli minden olyan tevékenységben, ahol engedélyezetten összekenheti magát, használhatja kreativitását és játékos kedvét! Lássunk néhány igen egyszerű tojásfestési technikát, ahol mindez megvalósulhat!

Azt hiszem, nem kell részletezni, hogy a konyhában mennyire sok olyan anyag található, melyeket felhasználva mellőzhetjük a bolti tojásfestékek használatát: hagyma, cékla, diólevél, almahéj, petrezselyem… A variációknak csak a képzeletünk és kreativitásunk szabhat határt. A módszer nem nagy ördöngősség: egy tál vizet forraljunk fel a használni kívánt anyagokkal, főzzük meg benne a tojásokat, majd hagyjuk a lében kihűlni. Ezután jöhet a különleges díszítés! Vakarjátok, karcoljátok, pöttyözzétek és varázsoljátok különlegessé az ünnepi asztal tojásdíszeit!

Karcold, vakard!

A kisebb gyerekeknek csak felügyelettel ajánlott a karcolásos technika, viszont megéri az egész családnak kipróbálni, hiszen korosztálytól függően nagyon kreatív és érdekes minták köszönhetnek vissza a tojásról! Az egyszínűre festett tojásokra egy tű, szeg vagy bármilyen hegyes tárgy segítségével karcoljunk, vakarjunk mintát, majd töröljük át szalonnabőrrel, zsírral vagy olajjal átitatott ronggyal, hogy szép fényes legyen (ezt egyébként a többi díszítési módszernél is alkalmazhatjuk…).

Figyelmeztetés szülőknek! Mielőtt a tojáshéj helyett a gyerekek egymásra próbálnának mintát karcolni a tűvel, szeggel, hívjuk fel figyelmüket ennek veszélyeire! Ezzel rengeteg idegeskedést, az ünnepi hangulat negatívba fordulását és egy utat spórolhatunk meg a húsvéti ügyelet felé.

Pöttyözd, fröcsköld!

A készre festett tojásokra tubusos textil- vagy üvegfestékkel pöttyözhetünk mintákat, melynek nagy előnye, hogy elronthatatlan! Bárhová kerül is a pötty, csodaszép lesz a végeredmény és a gyermekek egyszerűen odavannak érte! Ha tovább szeretnénk fokozni a csemeték élvezetét, bátran engedjük meg nekik, hogy a pöttyöket az ujjaikkal elkenjék, vegyítsék!

Nem kisebb élvezet a fröcsköléses technika sem: a készre festett tojásokat tegyük egy papírtálcára vagy tányérba, majd keverjünk ki különféle színű temperákat vízzel, úgy, hogy hígabb, fröcskölhető legyen. Némi kockázata ugyan van a módszernek (lásd a figyelmeztetést lent), de egy ecset segítségével könnyen kispiktorokat varázsolhatunk a gyerkőcökből, hagyjuk bátran, hadd csapkodják tele a tojásokat!

Figyelmeztetés szülőknek! Csakis játszósruhában, búvárszemüveggel kivitelezhető, lélekben rákészülve az utána következő takarításra! Nagy adag mosópor és folttisztító feltétlenül legyen kéznél, szükség lesz rá! A kellemetlenségek némileg mérsékelhetők, ha a tojásfestés ilyen jellegű technikai kivitelezése az udvaron zajlik, bár mellékhatásokkal még így is számoljunk…

Ragaszd, tapaszd!

A tojásokat ragasztózzuk be, majd szórjunk rá különféle anyagokat: mákot, cukrot, csillámokat, gyöngyöket, így igazán egyedi darabok kerülhetnek a locsolók kezébe! A bolti matricák helyett újságokból kivágott virágokat, mesefigurákat is ragaszthatnak a gyerkőcök a tojásra, de akár a két technika kombinációiból is kivételes tojásvariációk készíthetők!

Figyelmeztetés szülőknek! Az alkalmazott anyagok jobbára csak a tojásra kerülnek, viszont mi mindenképpen számoljunk azzal a lehetőséggel is, hogy az egész konyhában, szobában bárhol ráakadhatunk, nem beszélve a gyerekünk zsebéről! Ha nem akarunk két hétig csillámokat és mákot takarítani a lakás különböző zugaiból, inkább az udvaron alkalmazzuk a ragasztásos technikát, ennek hiányában pedig igyekezzünk a műveleti területet lepedőkkel és asztalterítőkkel levédeni!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top