Kétkarmú Velociraptort tártak fel Romániában

2010. 09. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyedi felfedezésre derült fény! A régészeket megdöbbentették a romániai fosszíliák. A New York Times arról számolt be, hogy Romániában olyan velociraptor-maradványokat találtak, melyek kétkarmúak voltak. A velociraptorokról mindeddig úgy tudták, hogy csupán egyetlen pengeéles karommal rendelkeztek, az új felfedezés azonban arra enged következtetni, hogy az állatfaj utolsó képviselői fejlettebbek voltak.

A kutatók szerint a ragadozó olyan lehetett, mint egy óriásira nőtt pulyka, és 65 millió évvel ezelőtt élt a kései kréta korban. A kutatók a „Balaur bondoc” nevet adták a lénynek, ami „zömök sárkányt” jelent. Arra is fény derült, hogy ez lehet Európában az egyetlen olyan csontváz, mely teljes egészében fennmaradt abból a korból. A felfedezés segíthet, hogy betekintést nyerhessünk a kor ökoszisztémájába, illetve az állatok és a dinoszauruszok fejlődésébe. A kréta kor végére Európa olyan volt, mint egy tenger által körülzárt hatalmas sziget.

A korábbi felfedezések tükrében úgy tűnik, hogy a fejlődés a kontinensen speciális mintát követett, melyet „sziget-effektusként” ismernek. Az elszigeteltségben élő állatok - még a növényevő dinoszauruszok is - kisebb, primitívebb formában jelentek meg, mint kontinentális rokonaik. A Balaur a jelek szerint részben beleillik ebbe a mintába, részben viszont eltér tőle. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia hivatalos lapjának adott interjújukban a kutatók elmesélték, hogy ezek az élőlények nem voltak egyértelműen kisebbek, helyhez kötöttebbek, vagy primitívebbek társaiknál. A jelek szerint a sziget-effektus a ragadozó élőlényekre nem gyakorolt olyan jelentős hatást, mint növényevő társaikra.

Az első cikk szerzője a témában Csiki Zoltán a Bukaresti Egyetem paleontológusa, társszerzője pedig Vremir Mátyás geológus volt, aki az Erdélyi Múzeumok Társaságának munkatársa, és részt vett a leletek feltárásában is. A New York Times által megkeresett paleontológus szerint ez a felfedezés hatalmas előrelépés a tudomány számára, hiszen ez a dinoszaurusz merőben eltér minden más őslénytől, amit eddig felfedeztek. Új távlatokat nyithat a paleontológusok számára.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top