Kiégve...

2009. 04. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha azt gondolod, hogy a Burnout szindróma csak egy divatos szó, és semmi más, akkor hatalmasat tévedsz. Sajnos vizsgálatok sorozata bizonyítja, hogy a Burnout szindróma sokkal veszélyesebb, mint azt egy pár évvel ezelőtt gondoltuk volna. Aki nem tesz valamit idejében a túlterhelés ellen, az fokozott rizikóval kell számoljon arra, hogy masszív egészségügyi zavarokkal kell szembenézzen.

Egy Burnout szindróma folyamán fejfájásrohamok léphetnek fel. Az immunrendszer legyengül, ezzel fokozódik a fertőzésveszély. Szív- és keringési problémák, emésztési panaszok és szexuális zavarok is előjöhetnek. A II. típusú diabétesz veszélye is nagyon magas, elsősorban akkor, ha a családban már fordultak elő esetek.

Egy kezeletlen vagy későn kezelt Burnout szindróma feszültségekhez, koncentrációs zavarokhoz, depresszióhoz és zaklatottsághoz vezethet. Ettől eltekintve gyorsan kialakulhatnak idegesség és keringési zavarok. Mindent meg kell tegyünk, hogy ezt a terhelést, amilyen gyorsan csak lehet elhárítsuk.

Ki van különösen kitéve a Burnout szindróma veszélyének? Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiket hivatásuk és családjuk kétszeresen terhel le, különösen, ha az elismerést sem kapják meg teljesítményükért. Erősen veszélyeztetettek ezenkívül a 30 és 40 év közötti nők és férfiak, akik foglalkoztatottak, és állandóan elérhetők akarnak lenni mobil telefonon és az Interneten, és állandóan úton vannak vonaton, autóval vagy repülővel. Ezenkívül veszélyben vannak mindazok, akiknek soha nem sikerül az intenzív munka után megfelelően kipihenni magukat, valamint azok is, akik felelős állásban vannak, és magánéletükben is sok problémával kell szembenézzenek.

Ezzel szemben kicsi a veszélye a Burnout szindróma fellépésének azok esetében, akik harmonikus partnerkapcsolatban élnek, szabályozott munkaviszonyban vannak, mely kielégíti őket, és akik a hétvégét és a szabadságot teljes egészében lazításra és kikapcsolódásra használják.

A Burnout szindróma még máig nincs az összes EU tagállamban az egészségügyben diagnózisként elismerve. Az érintetteknek ennek ellenére orvosi segítségre van szükségük.

A betegségre karakterisztikusan jellemző: az érintettek állandóan megfázással bajlódnak, nem érzik jól magukat, ezért vagy agresszívak, vagy magukba süllyednek. Tipikus figyelmeztető jel a gyenge idegek, gyakran már a nap kezdetén. A beteg fél, hogy a feladatokkal, amelyekkel szembekerül, nem tud megbirkózni. Az elején még aktív, ötletgazdag ember feltűnően sokat dolgozik, nélkülözhetetlennek tartja magát. Egyre inkább lemond a szabadidőről és a pihenésről. Kezelés nélkül a Burnout szindróma rezignációval, szociális izolációval és depresszióval végződhet.

Mi a kiváltó oka ennek a folyamatnak? Különböző negatív impulzusok: megoldatlan stressz, különböző stressz-hormonok állandó termelése, hiányzó elismerés a kollégák, barátok vagy családtagok részéről, fúrás a munkahelyen, negatív események a magánéletben.

Hogyan lehet a betegséget időben megállítani, lefékezni? Meg kell változtatni a fennálló negatív életkörülményeket. Ez azt jelenti, hogy ne terheljük túl magunkat. Kerüljük az izolációt, kényszerítsük magunkat a másokkal való együttlétre, közös sportolásra.

Ügyeljünk a kellő mennyiségű alvásra: legalább nyolc óra alvásra okvetlenül szükség van. Ne csináljunk mindent magunk, bízzunk meg feladatokkal másokat is. Tartsunk munka közben kreatív szüneteket. Élvezzük a szabadidőt. Húzzunk szigorú határvonalat a magánélet és a munka között. Kapcsoljuk ki időről időre a mobiltelefont, hagyjuk ki egy-egy napra az Internetet.

Tanuljunk lazító technikákat: autogén tréninget, jógát, thai-chi-t, chi-kung-ot, meditációt. Keressük a csendet: menjünk egyedül sétálni az erdőbe, a nagyváros közepén üljünk be egy templomba. Táplálkozzunk egészségesen: ne túl sokat, ne túl zsírosat, ne túl édeset, igyunk naponta 1-2 liter vizet, vagy cukor nélküli gyógynövényteát. Mindennapi étkezésünkben szerepeljen mindig gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű lisztből készült termékek. Ha munka közben megéhezünk, együnk egy almát vagy banánt.

Kapcsolódó anyagok:

$$3208$$

$$3047$$

$$3040$$

$$2980$$

$$2840$$

$$2114$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top