Kilók a történelemben

2011. 01. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már jóval a mai modern fogyókúrás diéták és receptek kiötlése előtt küzdött az emberiség a pluszkilók ellen. Valójában a túlsúly mindig is jelen volt a társadalmakban, azzal a különbséggel, hogy egészen az 1800-as évekig a testesség a prosperitás, a jólét jelképe volt, elsősorban az ételek mennyisége és nem a minősége volt előtérben.

William Banting, egy híres amerikai üzletember kezdte el vezetni a súlyfelesleggel való küzdelmét, lejegyezte mindazokat a módszereket, melyek hasznosnak vagy hatástalannak bizonyultak. Mai megfogalmazásban: blogot írt a fogyókúrájáról. 1863-ban adta ki a „Levél a testességről, az embereknek címezve” (Letter on Corpulence, Addressed to the Public ) könyvecskéjét. Tulajdonképpen ő ébredt rá a legelterjedtebb diéták alappilléreire: alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrát javasolt, kerülte a kenyeret, a sok keményítőt tartalmazó ételeket, cukrot, sört, krumplit, vajat, tejet és a sertéshúst. Egyes források szerint a manapság népszerű  paleolit táplálkozás alapjait is ő fektette le kísérletezéseivel. A leírások szerint sikerült 23 kilótól megszabadulnia egy év alatt. Vagyis nincs új a nap alatt, a fogyókúrázás eredete tehát nem a 21. századi szépségkultuszban keresendő.

 

A régi időkben nemcsak szépségideálnak számított a duci külső, nagyobb ellenállóképességet is tulajdonítottak a kövérebb embereknek. Úgy vélték, a plusz kilók segítenek leküzdeni bizonyos betegségeket. Mára pont az ellenkezőjét állítják az orvosok: a túlsúly számos megbetegedés (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívinfarktus...) kiváltó oka lehet. A Kongresszusi Könyvtár archívumában Washingtonban felfedeztek a fogyókúrával és a diétákkal foglalkozó számos irományt, melyek közül jónéhány alátámasztja a mai dietetikai alapelveket.

Egy biztos, fogyókúrás tippek régen is akadtak jószerivel, némelyek mulatságosak, mások inkább aggodalomra adtak okot:

-1903-ban 1 dollárért árulták a La Parle fogyókúrás szappant a következő szlogennel: „nem hagy cserben a háj eltüntetésében”, „lemossa a felesleges kilókat”.

-Nem sokkal ezután elterjedt a Graybar Stimulator nevű masszírozógép, majd a hashajtók is divatba jöttek.

-A fűző használata kifejezetten javasolt volt hölgyeknek, a kényelmetlen ruhadarabot a karcsúság elérésével hozták összefüggésbe.

-1970-re már kialakulóban voltak a modern fogyókúrás receptek.

-Megjelentek a valóban hatékony módszerek is, melyek az étrendben a fehérje, szénhidrát és a zsírok megfelelő arányáról adtak számot, nem sokkal azután, hogy biztosítási cégek azt hangoztatták, a túlsúly növeli az elhalálozás kockázatát.

-A II. világháború idején már a mai testtömeg-indexnek megfelelő kalkulációkat jelenítettek meg különféle diagramokon.

Semmi kétség, az utóbbi 100 évben kialakult az a nézet, miszerint mindenképp tápértékben gazdag étrendet kell összeállítani a fogyókúrázóknak is (bár ezt ma sem tartják be sokan). Diétás receptekben sincs hiány, ami viszont örök mizéria, az az elért eredmények megtartása.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top