A kelet varázsfűszerei

2011. 01. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kétség sem fér hozzá, hogy a Kelet ízvilágának savát-borsát (hogy stílszerűek legyünk) a fűszer adja, és nem csak abból a szempontból, hogy minél ízletesebb és kívánatosabb végeredmény kerüljön a tányérra. Az ízek harmóniája mellett fontos a szín, a gyógyhatás, a természettel, az évszakokkal való összhang. A több ezer éves múlttal rendelkező ájurvédikus gyógyítási rendszer nagy hangsúlyt fektet erre. Hitük szerint a hat íz (édes, sós, savanyú, keserű, csípős, fanyar) mindegyikének minden étkezéskor jelen kell lennie, így érhető el csak a kiegyensúlyozott táplálkozás, a test és lélek ételek által biztosított harmóniája.

Természetesen nem kívánjuk a magyar háziasszonyoktól, hogy gasztronómiai szokásainkat és kulturális sajátosságainkat háttérbe szorítva teljes mértékben átreformálják a kiskonyhák kínálatát, azonban egy csipetnyi keleti ízt bárki becsempészhet a menübe, színesebbé téve azt. Lássunk néhány igazi fűszerkülönlegességet, amivel fokozhatjuk a kulináris élvezetet!

Kardamom

Az Indiában őshonos, különleges fűszer ma már széles körben elterjedt a világon, előszeretettel alkalmazzák szinte valamennyi kultúrában. Nem csak érdekes, erősen aromás íze miatt kedvelt, gyógyhatása is messze földön híres. A szív gyógyszereként ismert fűszer az erekre és szívre gyakorolt jótékony hatása mellett gyomorerősítő és szélhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, de a népi gyógyászat étvágytalanság és köhögés csillapítására is használja. Érdekes tulajdonsága, hogy a csuklást megállítja, gátolja a vesekő kialakulását, mindemellett pedig afrodiziákumként is számon tartják.

A kardamommal készíthető ételek listája igen hosszú. Míg Európában elsősorban édesebb ételek, italok alkotórészeként alkalmazzák, addig Indiában többek között a keleti rizses húsok kiegészítőjeként szerepel, az arab világ pedig a kávé ízesítésére használja.

Keleti keksz magyar módra

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg finomliszt

10 dkg étcsokoládé

0,5 dl meleg tej

4 dkg instant kávé

25 dkg vaj

20 dkg cukor

1 tojás

1 kávéskanál őrölt kardamom

Töltelék:

35 dkg tejcsokoládé

250 ml tejszín

5 dkg vaj

1 kávéskanál őrölt kardamom

A kekszhez az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, a kávét a langyos tejben feloldjuk. A lisztet az őrölt kardamommal, sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukorral és a tojással simára dolgozott vajat, végül az olvasztott csokoládét és a kávét. Az elkészült tésztából két hengert formázunk, majd folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. A tésztából a hűtést követően körlapokat vágunk kb. fél cm vastagságban, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben betoljuk a 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat) előmelegített sütőbe. A kekszek kb. negyed óra sütési időt igényelnek.

A krém elkészítéséhez a csokit olvasszuk fel gőz felett, majd adjuk hozzá a kissé felforrósított tejszínt. A sima elegyhez adjuk hozzá a kardamomot és a vajat, majd fél órára helyezzük a hűtőbe, hogy sűrűre dermedjen. Mielőtt a kekszeket megtöltenénk a krémmel, a hűtőből kivéve még egyszer keverjük át.

  Lepkeszegmag

A hazánkban görögszénaként ismert növényt elsősorban gyógyhatása miatt tartják számon, kevés ember tud fűszer mivoltáról. Az indiai ételek meghatározó eleme, ha magában nem is gyakran, de a curry alkotórészeként rendszeresen alkalmazzák. Gyógyhatása rendkívül sokrétű és különleges, többek között alkalmazzák a vércukor- és koleszterinszint csökkentésére, kismamák tejelválasztásának növelésére. Hatóanyagai kedvezően befolyásolják a menstruációs ciklust, enyhítik a premenstruációs szindróma tüneteit, csökkentik a változó kor (menopauza) kellemetlenségeit, mérséklik a depressziót. Érdekessége, hogy állítólag nagy hatással van a férfiak hajnövekedésére, mindemellett pedig erősíti a nemi vágyat. Gyógyászati értékét elsősorban az indiai, arab, görög és kínai orvoslás ismeri el, közvetlen feldolgozásával számos szabadalmaztatott gyógyszert állítanak elő.

Az ázsiai konyha zöld levelét és magját is felhasználja, Indiában chutney-kat fűszereznek vele. Egyiptomban kenyerek, teák ízesítéséhez alkalmazzák, Afganisztában édes, rizses specialitások alkotórésze, a görögök pirított magját magában, mézzel fogyasztják. Gyönyörű sárga színe miatt gyakran ételszínezékként is szerepel a receptek hozzávalói között.

Lepkeszegmagos hagymacsatni

Hozzávalók:

5-6 fej vöröshagyma

egy evőkanál méz

chili

őrölt lepkeszegmag (görögszénamag)

Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a mézet és rádobjuk a nagyobb szeletekre vágott hagymákat. Amikor a hagyma teljesen megpuhult sóval, borssal, chilivel befűszerezzük ízlés szerint, illetve hozzáadunk egy mokkáskanálnyi őrölt lepkeszegmagot. Mivel beszerzése kicsit bonyolultabb a nálunk hagyományosan használt fűszereknél, ezért curryvel is helyettesíthetjük, a recept így is megállja a helyét. A hagymás masszát akár pirítósra kenve, akár sült húsokhoz köreteként is tálalhatjuk.

Csillagánizs

A Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény több étel- és italkülönlegességnek kölcsönöz kellemes aromát. Íze a nálunk közismert ánizshoz hasonló, de annál erősebb, édeskésebb. A hagyományos kínai orvoslás reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldásra alkalmazza, de gyomorerősítő, étvágyjavító teák alkotórészeként is  használják. A növényből úgynevezett sikimisav állítható elő, ami egyben influenza elleni gyógyszer hatóanyaga is. Nagyobb influenzajárványok idején a növény kereslete ugrásszerűen megnövekszik, preventív jelleggel elsősorban immunerősítésre alkalmazzák. 2005-ben az akkori influenza elleni gyógyszert csillagánizsból állították elő, így időszakosan kifejezetten hiánycikként tartották számon.

A konyhaművészet szerelmesei sütemények, gyümölcslevek, kompótok és teák ízesítésére használják előszeretettel. Alapvető összetevője a különböző ánizsos likőröknek, többek között az abszintrecept is jegyzi nevét, a hagyományos ánizs mellett változó mennyiségben csillagánizs is található a hozzávalók sorában.

Csillagánizsos sütőtök

Hozzávalók:

1 db sütőtök

1 db csillagánizs őrölve

kevés fahéj, szegfűszeg, gyömbér

A félbe vágott, kimagozott tököt alufóliára téve kb. 25-30 percig elősütjük. A fűszereket összekeverjük, majd a tökre szórjuk. A sütőbe visszatolva 180 fokon puhára sütjük. Aki méginkább szeretné fokozni az ízkavalkádot, a fűszerek mellett apróra tört pisztáciát is használhat. A tököt szárnyashúsok mellé köretként, vagy akár magában, könnyű csemegeként is kínálhatjuk.

A Kelet ízeit érdemes néha az asztalunkra csempészni, hiszen igazi színfoltjai lehetnek konyhaművészetünknek. Ahogy a fenti példák is mutatják, a közhiedelemmel ellentétben mindössze egy kis rafinéria is elég ahhoz, hogy asztalunkon megelevenedjen Ázsia, minden egyediségével és varázslatával!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top