Kistestvér érkezik

2008. 11. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ebből a szempontból a kilenc hónap elég hosszú idő az előkészítéshez, éppen ezért nagy a veszély, hogy a szülők egyre halogatják az úgynevezett „kényes kérdések” megbeszélését a gyerekkel. A nagyobbik testvér vagy testvérek előkészítése erre az élményre legalább olyan fontos feladat, mint az új baba fogadtatására való felkészülés.

Számolni kell a nagyobbik testvér féltékenységével. Ez az érzés természes, hiszen eddig ő volt a család szeretetének központja, és ösztönösen fél, hogy a szeretetben osztozni kell majd a kistestvérével.

Ezt meg kell érteni, s nem kívánhatjuk egy gyermektől azt, hogy egyik pillanatról a másikra egyszerűen elfogadja az új tényeket. Ugyanúgy, ahogy, te, mint édesanya sem egyeznél bele abba, hogy egy szép napon a férjed egy másik asszonnyal térne haza, és közölné, hogy mostantól fogva hármasban fogtok együtt élni.

Nem szabad mesékkel áltatni a gyermeket, hanem meg kell mondani neki, hogy a testvérke az anyuka hasában növekszik, kicsike lesz, amikor megszületik, tehát nem lehet vele azonnal játszani. Az sem rejtsük véka alá, hogy a babával sokat kell majd foglalkozni, és lesz olyan, amikor a baba éppen akkor éhezik meg, amikor a legérdekesebb a mese.

Mutassunk neki más csecsemőket, többször nézegessük vele az ő csecsemőkori fényképeit, hogy lássa, milyen lesz a kisbaba, akit annyira várunk. Olyan irányban kell befolyásolni, hogy a féltékenységet az új kis jövevényről való felelősségteljes gondoskodás érzése váltsa fel.

Azt is tudnia kell a gyereknek ideje korán, hogy a kisbaba a kórházban fog megszületni, és ezért te egy időre nem leszel otthon. Képzeljük el azt a rémületet, ami a kisgyereket érné, ha egyszer arra ébredne, hogy anyukája egyszercsak eltűnt, nem tudja hová, és ezt a kellemetlen élményt kapcsolja majd össze, mint első új benyomást a testvére érkezésével.

Elő kell készíteni arra az időszakra, amikor a mamája kórházban lesz, a többiek, pedig otthon maradnak, akár a papájukkal, akár a nagyszülőknél, akár más valakivel. Gondolnunk kell arra is, hogy ez idő alatt semmiben ne szenvedjen hiányt, és valamilyen módon állandóan tudjon a mamája állapotáról, aki lehetőségekhez képest maradjon mindig kapcsolatban vele, ha másképp nem, telefonon.

Ezek az első benyomások nagy befolyással lehetnek az idősebb testvér és az új kistestvér közötti viszonyra. Igen fontos kérdések ezek, mindenképpen gondolni kell rájuk, az új jövevény fogadásának előkészületekor.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top