Konyha

2009. 12. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amíg anya főzi a vacsorát, addig a gyerkőcök felmondják a leckét, vagy rajzolgatnak a pulton. A konyha ma már központi szerepet játszik a család életében, ezt pedig legfőképpen az amerikai konyhás megoldásoknak is köszönhetjük. Új kialakítások, új formák és az ergonómiai elrendezés fontossága jellemzi a modern konyhát. Ez mit is jelent pontosan?

Hogy jó hangulatban teljenek a főzéssel eltöltött órák, először is fontos, hogy ne érezzük, el vagyunk szigetelve a család tagjaitól. Régi építésű lakásokban is sok helyen alkalmaztak például kis étel kiadó ablakokat, ami az ételek megkönnyítése mellett ezt a funkciót is segítette. Ma már előnyben részesítik az amerikai típust, ahol a konyha szinte egybeolvad a nappalival, így a háziasszony nem marad ki a családi életből sem. Használnak L és U alakú formákat a legújabb pedig a T alakban vagy fektetve a térben elhelyezett pult-szigetek.

A kulináris élvezetek mekkájának sem mindegy persze, hogy milyen a fekvése. Az mindenképpen fontos, hogy természetes fény jusson be. Nem előnyös, ha északra esik ez a helyiség, ugyanis télen-nyáron sötét marad, ráadásul hideg és huzatos is lesz. Ha a legtöbbször délelőtt tevékenykedünk, akkor a legideálisabb, ha dél-keleti, míg ha délután használjuk többet konyhánkat, dél-nyugati tájolás a legkedvezőbb.

Az ergonómia lényege, hogy a konyha használata, azaz az ételkészítés közben minél hatékonyabban és gyorsabban dolgozhassunk, kevés felesleges lépéssel, mozdulattal. Tehát úgy érdemes elrendezni a különböző konyhai berendezéseket, hogy a főzés folyamatát megkönnyítsük azzal, hogy a különböző fázisokat egymás mellé helyezzük. Például ha jobb kezesek vagyunk, a hűtőt a mosogatótól balra, míg a tűzhelyet jobbra helyezzük el. Ugyanebből az okból kifolyólag nem érdemes túl nagy konyhát sem tervezni, bár az is igaz, hogy ha rossz az előbb említett elrendezés, egy kis konyhában is el lehet fáradni.

Amit a berendezésről tudni kell, hogy a felső szekrénynek az alja szemmagasság alatt legyen egy kevéssel, míg az alsó pult annyira legyen alacsony, hogy a gerincet ne kelljen megdönteni, vagy csak minimálisan. Könnyebbségnek számít az is, hogy az alsó szekrénybe a régimódi polcos megoldás helyett ma már kihúzható fiókokat helyeznek el, így a hátsó zugokból is könnyedén ki tudjuk venni az edényeket.

A munkalapnak legideálisabb a gránit, ami a legszilárdabb anyag, tehát ellenáll az ütéseknek, vágásoknak és még hőálló is, ezt viszont meg is kell fizetni. A szintetikus kövekből készült darabokat tökéletesen lehet illeszteni, így tartósabb marad és dekoratív is. A tömör fapult újra kezd visszajönni a divatba, ahogy a csempézett lapok is, amik rusztikus hatást keltenek. A márványból és műanyagból készült dekorlapok ennél kényesebbek persze, viszont jobb minőséget ebből is találunk, ami a pénztárcánknak és a célnak is tökéletesen megfelel.

A megvilágításnál helyi lámpatesteket használjunk, amelyek lehetőleg ne világítsanak a szembe, viszont a munkafolyamatoknál legyen meg a kellő fényforrás. Tanácsos ezeket a felső szekrény díszpárkányába, vagy aljára szerelni. A dekorációt a fények legalább annyira szolgálják, mint a dísztárgyak. Az üvegvitrines szekrényekben is jól mutat, ha megvilágítjuk belülről, de a legújabb technológiának az úgynevezett vonalfény számít, amivel a konyhapult alsó részében elhelyezett LED lámpatest  különös hangulatot csempész be ezzel otthonunkba. Az üveges szekrényeknél figyeljünk a szekrény tartalmára is: a kibontott lisztes zacskók nem mutatnak túl impozánsul. Ám ha gusztusos üvegedényeket használunk, „minikamránk” akár a konyha dísze is lehet.

Kapcsolódó anyagok:

$$5138$$

$$5139$$

$$5137$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top