Koplalás nélkül fogyni?

2009. 01. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Főtt ételekből kedvünkre fogyaszthatunk, de nem mindegy, hogyan készítjük el azokat. A levesek és főzelékfélék nagy részét elkészíthetjük zsiradék és liszt nélkül is, a szokásos fűszerfélék hozzáadásával. Így nem kell nélkülöznünk a megszokott és kedvelt ízeket, mégis kevesebb kalóriát juttatunk a szervezetünk. Lássunk néhány példát erre:

Zöldségleves liszt nélkül ‒ kevés vajon pároljunk vegyes zöldséget. Vágjunk bele petrezselyem, zeller és egészen fiatal karalábéleveleket, engedjük fel vízzel. Ha forr, tegyünk bele egy kávéskanál ételízesítőt, s ha a zöldség puha, üssünk bele személyenként egy-egy tojást.

Spenót zsiradék nélkül ‒ fél liter tejbe tegyünk egy csomag mirelit spenótot, vagy főtt, apróra vagdalt friss spenótot, ízlés szerint sót, egy-két evőkanál zabpelyhet, apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint majorannát, törött borsot, forraljuk fel és két-három felvert tojással, sűrítsük be.

Zöldbabfőzelék ‒ főzzük puhára a zöldbabot sós vízben, majd a megfőtt zöldbab egy részét tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá petrezselymet, két-három gerezd fokhagymát, és mixeljük össze. Keverjünk bele két deciliter joghurtot, kevés Piros Arany ételízesítőt, ezzel a masszával sűrítsük be a főzelékünket. Citromlével, s ha szükséges, mesterséges édesítővel ízesítsük.

Tökfőzelék ‒ a gyalult tököt sós vízben pároljuk meg, majd keverjünk el három deciliter joghurtban három tojást és ezzel sűrítsük be, és hintsük meg apróra vágott kaporral. Ízlés szerint ízesíthetjük még kevés citromlével vagy ecettel.

Zöldborsófőzelék ‒ a zöldborsót egy-két karika sárgarépával és petrezselyemgyökérrel kevés vízben főzzük puhára, és egy részét tegyük turmixba, és mixeljük le. Ezzel a masszával sűrítsük be a főzeléket, hintsük meg bőven petrezselyemzölddel, és tálaljuk reszelt sajttal.

A főzelékekre kemény tojás szeleteket vagy teflonban sült tükörtojást is adhatunk feltétnek, de meghinthetjük kockákra vágott párizsival, de fogyaszthatjuk nagyon sovány főtt hússal is.

Nem hizlalnak a gombából készült ételek. Kevés olajon megpárolt gomba, néhány karika hagymával, és törött borssal ízesítve húspótló feltét lehet a főzelékekre.

Vacsorára készíthetünk vitaminsalátát. Uborkát, paradicsomot, paprikát vágjunk szeletekre. Adjunk hozzá kevés vöröshagyma-karikát is. Vágjunk kockára párizsit, vagy sovány sonkát, és keverjük össze a zöld-félékkel és kevés sóval. Utána két deci joghurtban keverjünk el egy kevés juhtúrót, pici mesterséges édesítőt, ízlés szerint ecetet vagy citromot és ezzel a mártással öntsük le a salátát. A tetejét kemény tojás-szeletekkel díszíthetjük. Igen finom vacsora. Természetesen kenyér nélkül fogyasszuk!.

Joghurtos saláta ‒ a fejes salátát szedjük levelekre, helyezzük tányérokra, és vonjuk be a következő öntettel: két deci joghurtba egy evőkanál mustárt, egy evőkanál citrom levét, ízlés szerint cukrot, reszelt tormát és egy nyers tojás sárgáját keverjünk össze. A tetejét szórjuk, megy egy-egy csokor finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.

Hasonló módszerekkel készíthetünk más főzelékeket, salátákat is, amelyek nem hizlalnak, és mégis ízletesek. Családtagjainknak sem árt, ha néhány hétig ők is ezeket a könnyű finomságokat eszik. Így nem kell egy fogyókúra során külön főznünk magunknak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top