Korunk egyik népbetegsége, a székrekedés

2008. 06. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A székrekedésben szenvedő emberek belei éppoly érzékenyek, mint a hasmenésben szenvedőké, a diétának itt is alkalmazkodnia kell a belek állapotához. A székrekedés megszüntetésénél legtöbb esetben hasznosak a nagyobb cukortartalmú ételek, de csak azok, amelyek az érzékeny bélre durvább hatást nem fejtenek ki.

Ne adjunk a székrekedésesnek az édességboltokban kapható cukorkákat, hanem inkább mézet, gyümölcsleveket, ananászlevet.

A tej a legtöbb embernél hashajtóhatású. Igen hasznos a kefir, valamint hasznos lehet a savanyú tej. A tejfélékben lévő tejcukor, amely nagymértékben és könnyen erjed, hashajtóhatású.

A gyümölcslevekből, finom leveseket készíthetünk: alma- ribizli, cseresznye levest. Egyen a székrekedéses „beteg” sok tejfölt, és zsírokat. Például majonézes ételeket, amely tojásnak és olajnak a keveréke. A krémek, és a zselék is hashajtóhatásúak, különösen, ha sok cukorral készülnek.

Van a székrekedésnek egy másik fajtája is, amikor nem magukban a belekben, a bél nyálkahártyájában van a hiba, hanem az a baj, hogy a bélműködés lassú, lusta, renyhe. Többnyire ilyen székrekedésben szenvednek, a keveset mozgó, ülő foglalkozású emberek. Ilyenkor jó hatást fejtenek ki azok az ételek, amelyeknek vastag szívós vázuk van, tehát a hüvelyes főzelékek, mint a bab, a borsó, a lencse. Továbbá a káposztafélék, a karalábé. Ezek fő anyaga a cellulóz izgatja, mozgatja a beleket.

A nem-vörös, édes borok okkal-móddal megengedhetők, valamint jó hatást érhetünk el a kaliforniai fügével is. Jó hatást fejt ki reggel éhgyomorra egy pohár hideg víz. Nem a víz a hashajtóhatású, hanem az, hogy hideg. Néha ezért jó a fagylalt is reggelire.

A renyhe bélmozgás miatt fennálló székrekedésnél kitűnő szolgálatot tehet a durva kenyér, főképpen a kenyérhéj, valamint a Graham kenyér.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top