Az ördög bibliája – gyerek edisön

2008. 06. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jó pár évvel ezelőtt megjelent az első igazán komoly hátterű gyűjtögetős kártyajáték, a Magic the Gathering. Alapjában forradalmasította ezt a piacot, regények jelentek meg hozzá, számítógépes játékot készítettek belőle, hihetetlenül népszerű lett. A siker láttán számos cég felkapta a fejét és nekiláttak kidolgozni a saját kártyáikat.

A gyűjtögetős kártyajátékok lényege röviden összefoglalható: pénzt kiszedni apu és anyu zsebéből. A módszer rafinált. A játék lényege a következő. Minden játékos egy pakli kártyával rendelkezik, amit tetszés, ízlés, de főleg a szülők pénztárcájának tűrőképességétől függően állít össze. A lapokat egymás ellen játsszák ki, varázslatokat vagy szörnyeket idéznek, amelyek egymással küzdenek meg, hogy a végén egy győztes maradjon, akinek a legerősebb szörnye, a legjobb paklija volt. Minden varázslatnak, szörnynek egyedi képességei és számszerűsített erősségei és gyengeségei vannak. A lapok egymáshoz viszonyított erőssége megegyezik a ritkaságukkal, a minden sarki újságosnál megvásárolható lapok olyanok, mint a snapszerban a makk kilences, jó hogy van, de sok hasznunk nincs belőle.

A paklikat általában ötven kártyával árulják, amiből maximum öt darab a ritka. A reklámok szerint egy nagyon ritka lap is rejlik minden csomagban, ezt azonban általában megtévesztésnek nevezik, jobb körökben.  Az öt ritka lap többet ér, mint a maradék negyvenöt, a nagyon ritka többet ér, mint az összes többi. Ezért a gyereknek folyton újabb és újabb paklikra lesz szüksége, hiszen a következőben biztosan ott lapul majd a mindent vivő, az egyedülálló…valami. Az egyedi lapok külön is megvásárolhatóak, igen borsos áron, de természetesen egy igazi rajongónak, márpedig melyik gyerekből ne válhatna igazi rajongó, minden pénzt megér.

A játék mögötti marketing nagyszerűen kitalált. Pénzt és időt nem sajnálva hihetetlen kampányt építettek fel, lásd a rajzfilmcsatornákon, vagy a hétvégi rajzfilmblokkokban megjelenő manga sorozatokat, amikben fiúk lányok szeretetreméltó, vagy ijesztő lényeket küldenek harcba, amik hősiesen helytállnak, vagy még hősiesebben elbuknak. Ezen rajzfilmek, természetesen mozifilm is készült már belőlük, egyetlen célja a gyerekek behálózása. És ha sikerül megvetetni az első paklit, jó esély van rá, hogy a gyerek minden vásárláskor a hisztiig is elmegy, hogy újabb paklit kapjon, mert különben folyton veszít, de ezzel majd biztosan győz, mert…

Ahelyett, hogy kint focizna a szabadban, egy szobában ülve fog óriási szemű rajzolt micsodákat kirakosgatni az asztalra, amikből folyamatosan újabbakat kell vásárolni. Ha pedig egy ismerősének egyedi lapja van, akkor neki is kell majd.

Jól gondoljuk meg, mielőtt megvesszük porontyunknak az első paklit, mert a következmények, mind anyagilag, mind testileg-lelkileg, komolyak lehetnek. Ebből bizony szenvedélybetegség lehet, ami garantáltan nem válik egy gyerek hasznára.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top