Különleges tájakon

2011. 02. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utazási irodák ajánlataiban csak elvétve vagy egyáltalán nem is találkozhatunk ezekkel a tájakkal, holott csodásak, egyedülállók, misztikusak.

1, Pamukkale - Törökország

A szó jelentése „gyapotvár”, és könnyű is belátni, hogy miért kapta ezt a nevet ez a geológiai csoda, mely az ókori Hierapolisz mellett található, tulajdonképpen össze is nőtt vele. Olyannyira, hogy a város temetőjének egyik-másik sírköve teljesen összeolvadt a tájjal.

A Pamukkalét körkörösen elhelyezkedő, vakítóan fehér mészkőmedencék alkotják, melyeket a felszín alól feltörő, körülbelül 35 fokos melegvízforrások formáltak. Ahogy ez már lenni szokott, a termálvíz jótékony hatásaira a turistaipar is lecsapott, a környéken hotelek tömege várja a tájban gyönyörködni, a vízben pedig gyógyulni kívánókat.

2, A Mount Erebus jégtornyai – Déli-sark

A Mount Erebus a világ legnagyobb működő vulkánjainak egyike. Közel 4000 méterrel emelkedik a tengerszint felé, és bár az átlagemberek nem nagyon ismerik, vulkanológus körökben igenis híres folyamatosan működő lávatava miatt, mely a csúcson lévő kráterben helyezkedik el. A vulkáni működés következtében a repedéseken, töréseken keresztül feltörő forró gázok az Erebus csúcsa körül barlangrendszert hoztak létre, valamint különleges toronyszerű képződményeket, melyek láttán úgy érezhetjük, nem is a Földön vagyunk, hanem a Marson.

3, Fly gejzír – Nevada

Mintha egy sci-fi film díszletei között lépegetnénk. Ám nem Hollywoodban vagyunk, hanem Nevadában, a Hualapai völgyben és nem díszletek között – ez a valóság. Bár a látvány lenyűgöző, csak keveseknek adatik meg, hogy teljes szépségében lássák, mivel a Fly gejzír egy magánbirtokon található, csak külön engedéllyel látogatható.

A gejzír egyébként nem teljes egészében a természetnek köszönheti megszületését. 1916-ban a földterület akkori tulajdonosai kutat fúrtak, remélve, hogy így majd bőségesen termővé tehetik sivatagos birtokukat. Szerencséjük volt, vízre bukkantak, a kút évtizedeken keresztül szolgálta őket. Aztán a hatvanas években a kút falát termálvíz törte át, és a Fly gejzír életre kelt. A vízben oldott ásványi anyagok az évek során lerakódtak a peremére, egy kisebb hegyet hozva létre, mely még ma is nő, hiszen a gejzír aktív, körülbelül 1,5 méterre lövell fel belőle a vízsugár. Körülötte pedig teraszok keletkeztek, amelyekből szintén víz buzog fel, 30-40 tavacskát hozva létre mintegy 30 hektárnyi területen.

4, Kasha-Katuwe sátorsziklái – Új-Mexikó

Sátortábor – sziklából. Hat-hét millió éve keletkeztek az alapsziklák, melyeket az időjárás viszontagságai csiszoltak sátor alakúra. Habár a képződmények a formájukat tekintve hasonlóak, a méreteik igencsak különböznek. Néhány tíz centistől a közel 30 méteresig terjed a magasságuk a 4000 hektáron elterülő különleges képződményeknek.

5, A Hold völgye – Argentína

Eldugott völgy Argentínában, telis-tele a szél és az erózió együttes erejének bizonyítékául szolgáló lenyűgöző sziklákkal és hatalmas márványtömbhöz hasonlító kerekded vándorkövekkel. A völgy ma csupa szikla, ám egykor igencsak burjánzott itt az élet, a terület az egykor élt növény- és állatfajok maradványainak valódi kincsesbányája , igen nagy vonzerőt gyakorolva az őslénytannal foglalkozó kutatókra.

6, Danxia, a vörös napsugár – Kína

A Danxia vörös napsugarat jelent, és valójában nem egy konkrét hely neve, hanem egy domborzatformáé, mellyel több helyen is találkozhatnunk a hatalmas ázsiai országban. Tulajdonképpen vörös homokkő, melyről a fedőtalajt eltávolította az erózió, majd mindenféle különleges formájúra faragta. Egyszerűen mesés, ezt nem is kell tovább ragozni.

7, Elvarázsolt kút – Brazília

Tündérek lakhelye? Nem tudni, de valóban olyan, mintha egy tündérmese varázslatos lényeinek lakhelye lenne. Tulajdonképpen egy óriási, megsüllyedt, 37 méter mély tó, melynek olyan tiszta a vize, hogy a fenekén látszanak a sziklák és az ősi fatörzsek. Ha a nap egy bizonyos szögben áll az égen, a fénye egy hasadékon keresztül beszűrődik és kékes ragyogásba borítja a vízfelszínt, még misztikusabbá téve az egyébként is sejtelmes tavat. Csak keveseknek adatik meg, hogy élőben is élvezzék a látványt, ugyanis a tó szigorúan védett terület sérülékeny ökoszisztémája miatt.

8, Kőerdő – Kína

Kiváló példa a víz pusztító erejére, mely mindent lemosott a mészkősziklákról és hatalmas, megkövesedett fákra emlékeztető oszlopokat hagyott hátra. A Ming-dinasztia kora óta a Világ első csodájaként emlegetik. Egyszerűen bámulatos.

 

9, Wulingyan – Kína

Hunan tartomány számtalan geológiai csodával dicsekedhet, melyek közül a legdrámaibb a több mint 3000 mészkőkarsztból álló Wulingyan, festői szépségű zuhatagokkal és Ázsia legnagyobb mészkőbarlangjaival.

10, Salar de Uyuni – Bolívia

Hatalmas kiterjedésű sósivatag, mely visszatükrözi a napot, tükörhatást hozva így létre. A területen néhány tó is található, melyek furcsa színekben pompáznak a vizükben feloldódott ásványi anyagoknak köszönhetően.

40 ezer évvel ezelőtt a terület még víz alatt állt, a hatalmas kiterjedésű Minchin tó része volt. Amikor a tó kiszáradt, két tó maradt utána, a Poopó és az Uru Uru, valamint két nagy sósivatag, a Salar de Coipasa és az annál jóval nagyobb Uyuni. A becslések szerint a területen 10 milliárd tonna só található, melyből évente megközelítőleg 25 tonnát termelnek ki.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top